matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
tryg
huncek:
cosα − cos3α
= tg2α
sin3α−sinα
oczywiscie wykazac pytanko, czy wyjdzie sposobem w stylu sin3α=sin(α+2α) to samo z cos? czy lepiej zabrac sie za rozpisywanie tg? Bo z tego co widze w tablicach nie ma wzoru na tg2α
7 sty 21:08
Eta:
zastosuj wzory:
α+β
β−α
cosα − cosβ= 2sin
*sin
2
2
α+β
α−β
i sinα−sinβ= 2cos
*sin
2
2
7 sty 21:19
huncek:
juz wlasnie mi wyszlo, thx
7 sty 21:19
Eta:
7 sty 21:23