geometria
Agnieszka: Środek okręgu wpisanego w trapez prostokątny znajduje sie w odleglosci 4 oraz 8 od koncow
dluzszego ramienia trapezu. Oblicz pole tego trapezu.
Prosze o wskazowki Kochani
24 sty 20:30
Bogdan:
Agnieszko, rozwiążemy razem, krok po kroku? zgadzasz się?
24 sty 21:43
Agnieszka: Oczywiscie


super
24 sty 21:50
Bogdan:
To zaczynamy, narysuj trapez prostokątny z wpisanym okręgiem, za chwilę
wprowadzimy oznaczenia
24 sty 21:52
Agnieszka: mam juz
24 sty 21:53
Bogdan:
Wierzchołki z kątami prostymi: dolny A, górny D, podstawa dolna AB, górna CD.
Środek okręgu S.
Promienie okręgu poprowadzone prostopadle do boków trapezu zaznaczają
na tych bokach punkty: E na boku AB, F na boku, G na boku BC
24 sty 21:56
Bogdan:
Wiemy, że |SB| = 8, |SC| = 4.
Spróbuj najpierw wykazać, że trójkąt SBC jest prostokątny z kątem prostym
w wierzchołku S
24 sty 21:58
Bogdan:
Skorzystaj z podobieństwa trójkątów SBG i SGC
24 sty 22:00
Agnieszka: tak juz mam
24 sty 22:00
Bogdan:
Skoro trójkąt SBC jest prostokątny i przyprostokątne |SB| = 8 i |SGC| = 4,
to długość BC wynosi ..... (oblicz i podaj)
24 sty 22:02
Agnieszka: jezeli chodzi o prawdopodobienstwo to wynike ze IGSI=1/2 IGBI

? tak?
24 sty 22:02
Agnieszka: ICBI =
√80
24 sty 22:04
Agnieszka: czyli 4
√5
24 sty 22:06
Bogdan:
Niepotrzebujemy dlugości GS, sprawdź oznaczeniam musimy je mieć jednakowe.
Powtarzam: podstawa dolna AB, górna CD, bok prostopadły do podstaw AD,
Na boku AB jest E, na boku BC jest G, na boku CD jest F
24 sty 22:06
Agnieszka: tak mam ale mi chodzi o bok ICBI = 4
√5
24 sty 22:08
Bogdan:
Jeśli dodatkowo przyjmiemy |AE| = |DF| = |SG| = r
oraz |AB| = a, |CD| = b
to z podobieństwa trójkątow SEB i SFC otrzymujemy:
r/8 = (b - r)/4
(a - r)/8 = r/4
Wyznacz z tych zależności a oraz b
24 sty 22:12
Agnieszka: 3r=a i 3r=2b i a=2b
24 sty 22:17
Bogdan:
Zapiszmy wyraźniej:
a = 3r
b = (3/2)r
Wysokość trapezu jest równa 2r
Wyznacz teraz wzór na pole trapezu w zależności od r
24 sty 22:20
Agnieszka: P = (3r + 3/2r) * 2r /2 P = 4,5r2
24 sty 22:25
Bogdan:
Wymyśl teraz sposób na obliczenie r pamiętając, że |BC| = 4√5. Jeśli nie uda Ci się,
to podam wskazówkę
24 sty 22:28
Agnieszka: mysle ze r=4 tak mi wyszlo...
24 sty 22:35
Bogdan:
Jak obliczyłaś r?
Uzasadnij, że r = 4, na razie nie potwierdzam tego wyniku
24 sty 22:38
Bogdan:
Wskazówka.
Jeśli dany jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych a, b i przeciwprostokątnej c,
to wysokość h opuszczona z wierzchołka kąta prostego ma długość .... (podaj wzór)
24 sty 22:44
Bogdan:
No, został ostatni krok do zrobienia
24 sty 22:47
Agnieszka: tzn ja policzylam inaczej i r mi wyszlo 2√2 dobrze czy mam liczyc jeszcze raz?
24 sty 22:53
Bogdan:
Nie masz liczyć, tylko podaj sposób na obliczenie r, chcę sprawdzić, czy obrałaś
poprawną drogę
24 sty 22:55
Agnieszka: trojkat SGC jest polowa kwadratu o przekatnej 4 z tad mam SG = r = 2√2
24 sty 22:56
Bogdan:
A skąd przekonanie, że trójkąt SGC jest połową kwadratu, a jeśli tak, to którego
kwadratu?
24 sty 22:59
Agnieszka: co do Twojego sposobu to po wprowadzonych oznaczeniach a II b wiec niegdy to nie beda
przyprostakatne tak na moj rozum.......
24 sty 23:00
Agnieszka: sorry niema kwadratu.......
24 sty 23:01
Bogdan:
Wyraź się jaśniej, które odcinki nie będą przyprostokątne, operuj nazwami odcinków
24 sty 23:02
Agnieszka: po oznaczeniach AB=a i CD=b h to u Ciebie c (przeciwprostokątna) ale ja nie widze togo
trojkata

24 sty 23:05
Bogdan:
Podsumujmy, co wiemy.
Pole trapezu P = 4,5 * r2.
|SC| = 4, |SB| = 8, |CB| = 4√5, trójkąt SBC jest prostokątny.
Trzeba wyznaczyć długość r = |SG|
24 sty 23:07
Agnieszka: tak!
24 sty 23:08
Bogdan:
W podanej wskazówce "Jeśli dany jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych a, b i
przeciwprostokątnej c, to wysokość h opuszczona z wierzchołka kąta prostego ma
długość .... (podaj wzór)" mialem na myśli hipotetyczny trójkąt, a nie oznaczena
w naszym trapezie.
Powiem inaczej, jeśli dane są długości przyprostokątnych i przeciwprostokątnej, to
jak można obliczyć wysokość opuszczoną z wierzchołka kąta prostego?
24 sty 23:12
Agnieszka: h=a
√3/2
24 sty 23:14
24 sty 23:16
Agnieszka: r*=2√15
24 sty 23:16
Bogdan:
Co za liczby? Mówimy o trojkącie prostokątnym, a nie równobocznym.
Powtarzam pytanie - jak można obliczyć wysokość opuszczoną z wierzchołka kąta
prostego w trójkącie prostokątnym mając dane dlugości boków tego trójkąta?
24 sty 23:19
Agnieszka: niestety musze juz isc.... dziekuje Bogdan za pomoc super sie robilo

jutro to
skoncze

dziekuje
24 sty 23:19
Bogdan:
Dziękuję, mam nadzieję że uda Ci się wyznaczyć długość r = |SG| w prostokątnym
trójkącie SBC (SG jest wysokością tego trójkąta opuszczoną z wierzchołka kąta prostego S
na przeciwprostokątną BC), w którym przyprostokątne mają długość 4 i 8, i następnie
obliczyć pole trapezu mając jego wzór P = 4,5 r2
24 sty 23:26
Agnieszka: Witam

nie daje za wygrana

wiec tak h= 4 * 8 / 4
√5 
Pozdrawiam
25 sty 12:01
Agnieszka: czyli r= 8/
√5 a pole P= 57,6. Dobrze

25 sty 12:08
Bogdan:
Dzień dobry.
Bardzo dobrze

. Cieszę się, że nie odpuściłaś.
Pozdrawiam Ciebie i wszystkich na tym forum
25 sty 13:20
Agnieszka: ja też się ciesze, ale potrzebuje Twoich wskazowek

są cudowne i
bardzo pouczajace

ale ja prosze o wiecej... ja ucze sie do matury
i mam max tych zadan np wczoraj zrobilam 106

mógłbyś mną dzisiaj pokierowac

Pozdrawiam Cie
25 sty 13:27