Zadanie z funkcji
Łukasz: Dla jakiej wartości parametru k∊R współczynnik kierunkowy prostej przechodzącej przez punkty
A(−5,0) i B(0,k) należy do przedziału <−1,1>
7 sty 19:51
Eta:
−5 ≤ k ≤ 5 => k€ <−5,5>
7 sty 20:08
Łukasz: a skąd ci się wziął ten 1 zapis?
7 sty 20:18
huncek: 1szy zabis wzial sie z tablic..
7 sty 20:52
huncek: zapis*
7 sty 20:52
Eta:
dla x
A ≠x
B
"Porządni " nauczyciele, tak właśnie powinni nauczyć Was
wyznaczania współczynnika kierunkowego

A uczą tak:
y= ax+b A( −5,0) B( 0,k)
dla A : 0= a*(−5) +b
dla B: k= a*0 +b => b= k
to: 5a= b => 5a = k
Wynik taki sam, a o ile mniej obliczeń przy sposobie, który podałam.
Czy teraz już jasne
7 sty 21:02
huncek:
7 sty 21:02
Eta:
7 sty 21:03
Łukasz: teraz tak i masz racje ja się spotkałem tylko z tym 2 zapisem
7 sty 22:14