| α | ||
V=2a3sin | √sinα2sin3α2 | |
| 2 |
prosze
V= Pp*H Pp= a2*sinα
z ΔACB
|AC|= x= a*cosα
wysokość równoległościanu H= |BD| hb= |BC|=a*sinα
z Δprostokatnego ADC , gdzie |< DAC|= α2
i o przeciwprostokątnej AD mamy:
| x | |
= cosα2
| |
| |AD| |
| x | a*cosα | |||
|AD|= | = | |||
| cosα2 | cosα2 |
| a2cos2α | ||
H2= a2− IAD|2 = a2 − | ||
| cos2α2 |
| a | ||
H= | *√ cos2α2− cos2α
| |
| cosα2 |
| a3*sinα | ||
V= | *√cos2α2 − cos2α
| |
| cosα2 |
| a3 *2sinα2*cosα2 | ||
V= | *√cos2α2− cos2α
| |
| cosα2 |
a więc tak:
cos2α2 − cos2α= 1 − sin2α2 − ( 1−2sin2α2)2=
= 1 − sin2α2 −1 +4sin2α2− 4sin4α2=
= 3sin2α2− 4 sin4α2= sinα2( 3sinα2 − 4sin3α2)
ponieważ ze wzoru : sin 3β= 3sinβ− 4sin3β
to dalej mamy:
= sinα2 * sin3α2
i gotowe
V= 2a3*sinα2*√ sinα2*sin3α2 [j3] ....... i gra
P.S. sorry za koślawe rysunki , ale już ledwie na oczy widzę
Pozdrawiam Bogdanie
Powiedz mi przynajmniej, czy jest jakiś prostszy sposób rozwiazania tego zadania?
Dzień dobry wszystkim. Witaj Eto
, przepraszam, że wczoraj wieczorem nie odpowiedziałem
Ci od razu, zapatrzyłem się transmisję Wielkiej Orkiestry Owsiaka.
Wielościan którego wszystkie ściany są rombami nazywa się romboedr. Mając daną miarę
kąta ostrego rombu α i długość jego boku a obliczyłbym objętość tej bryły w ten sam sposób.
| α | c | ||||||||||||
|AC| = d, |AD| = c, |∡CAD| = | , c = acosα, d = | ||||||||||||
| 2 |
|
| a | ||
H = √a2 − d2 = | √ cos2α2 − cos2α | |
| cosα2 |
| a | ||
V = a2sinα * H = a2 * 2sinα2cosα2 * | √ cos2α2 − cos2α = | |
| cosα2 |
| 32α | α2 | 32α | α2 | |||||
= 2sin | sin | * 2cos | cos | = | ||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
| 3 | α | |||
= sin | α * sin | |||
| 2 | 2 |