Rozwiąż równania
omenn:
a) √3cosx−sinx=√2
b) 6sin2x+5cosx+3=0
c) sin2x+cos2x=−√22
d) sin4x+√3cos4x=−1
7 sty 19:38
ICSP: √3cosx − sinx =
√2 ⇔ 3cos
2 x − sin
x = 2 ⇔ 3(1 − sin
2 x) − sin
x = 2 ⇔ 3 − 3sin
2 x −
| | 1 | | 1 | | 1 | |
sin2 x = 2 ⇔ −4sin2 x = − 1 ⇔ sin2 x = |
| ⇔ sinx = |
| lub sin x = − |
| |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
7 sty 19:55
ICSP: Ten sinus po wtedy i tylko wtedy również powinien być do kwadratu
7 sty 19:57
omenn: ok dzięki, a mogłbyś spojrzeć jeszcze na te pozostałe równania ?
7 sty 20:00
ICSP: 6sin2 x + 5cosx + 3 = 0 ⇔ 6(1 − cos2 x) + 5cosx + 3 = 0 ⇔ 6 − 6cos2 x + 5cox + 3 = 0 ⇔
−6cos2 x + 5cox + 9 = 0. Wychodzi mi coś takiego. Delta tego równania kwadratowego jest równa
241 więc nic się nie wyciąga przed pierwiastek.
7 sty 20:11
omenn: tak samo mi właśnie wyszło i nie wiem, co z tym zrobić
7 sty 20:12
Bogdan:
a) Rozwiązania podane przez ICSP nie są poprawne
7 sty 21:20
Godzio:
Wskazówki:
a) podzielić przez 2 i schować ze wzoru lewą stronę
b) sin
2x = 1 − cos
2x cosx = t t ∊ <−1,1>
| | √2 | |
c) obustronnie / * |
| i schować ze wzoru (podobnie jak w pierwszym) |
| | 2 | |
d) podzielić przez 2 i również schować ze wzoru
7 sty 21:45
teyro: Rozwiąż równanie: √3 cosx−sinx=√2
19 gru 20:11
dd: Godzio? Z jakiego wzoru schować lewą stronę?
19 lis 20:20
dd: to było pytanie do podpunktu a.
19 lis 20:21
ICSP: Jaki ja wtedy byłem t**y ...
| | 1 | |
√3cosx − sinx = √2 / * |
| |
| | 2 | |
| √3 | | 1 | | √2 | |
| cosx − |
| = |
| |
| 2 | | sinx | | 2 | |
| | √2 | |
cos30o * cosx − sin30o * sinx = |
| |
| | 2 | |
...
19 lis 20:24
dd: Dzięki.
19 lis 20:56
Mila:
ICSP
Masz błąd w drugiej linijce, co innego myślałeś, a wpisałeś inaczej.
19 lis 21:28
ICSP: To chyba jest oczywiste
19 lis 21:32
mela: A jak rozwizać równanie b)?
Powinno wyjść:
x = 2pi/3 + 2kpi,
x = − 2pi/3+ 2kpi,
20 lis 20:38
Mila: (b)
6sin2x+5cosx+3=0
6*(1−cos2x)+5cosx+3=0
6−6cos2x+5cosx+3=0
6cos2x−5cosx−9=0
cosx=t i |t|≤1
6t2−5t−9=0
Δ=25+4*6*9=241 i nie wyjdzie Twoja odpowiedź, sprawdź treść mela.
20 lis 20:52
mela: Ja robie tak samo, ale w odp. jest tak jak podałam.
20 lis 20:57
Mila:
Chodzi mi o to, czy treść zadania jest dobrze przepisana, może inne są współczynniki.
20 lis 21:14
mela: Dobrze przepisane. Napewno.
20 lis 21:17
Mila: Rozwiąż równanie:
6sin
2x+5cosx+3=0, ⇔6cos2x−5cosx−9=0
cosx=t i |t|≤1
6t
2−5t−9=0
| | 5−√241 | | 5−15,5 | | −10,5 | |
t1= |
| ≈ |
| = |
| ∊D |
| | 12 | | 12 | | 12 | |
| | 5+√241 | | 5+15,5 | |
lub t2= |
| ≈ |
| >1nie należy do dziedziny |
| | 12 | | 12 | |
| | 5−√241 | |
cosx= |
| i nie dasz rady odczytac dokładnie |
| | 12 | |
20 lis 21:39
dd: c) sin2x+cos2x=−√2/2
3 gru 15:44
pigor: ..., np. tak :
sin2x+cos2x=
12√2 /
2 ⇒ sin
22x+2sin2xcos2x+cos
22x=
14*2 ⇔
⇔ 1+sin4x=
12 ⇔ sin4x= −
12 ⇒
⇒ 4x= −
16π+2kπ lub 4x= π+
16π+2kπ i k∊C ⇔
⇔ x= −
124π+
12kπ lub x=
724π+
12kπ i k∊C ⇔
⇔ x=
1124π+
12kπ lub x=
724π+
12kπ i k∊C ⇔
⇔
x= 124π(11+12k) lub
x= 124π(7+12k) i k∊C . ...
3 gru 16:02
pigor: ..., ciekaw jestem co masz w odpowiedziach
3 gru 16:03
joopi: odp
x= −5pi/24+kpi lub x=11pi/24 +kpi
3 gru 16:07