stereometria?
a: Trójkąt ABC jest podstawą ostrosłupa prawidłowego ABCW o wysokości 4 i objętości √3/3. Punkt C1
jest rzutem prostokątnym punktu C na przeciwległą ścianę ostrosłupa, a BB1 to wysokość ściany
ABW
to tak, zabrałem się za to sam i wyszło mi tak:
boki trójkąta(podstawy) wynoszą a=1 każdy
wysokość pada pod kątem prostym na punkt przecięcia się wysokości trójkąta równobocznego, więc
żeby obliczyć wysokość ściany ABW wystarczy, że obliczę 1/3 wysokości trójkąta
h=√32 więc 1/3 h = √36
H − wysokość ściany ABW
H2 = 42 + (√36)2
H2=16+336
H2=36*16 +136=57936
H= √579 6
Dobrze obliczyłem wysokość tej ściany ABW?
Bo potem jeszcze trzeba obliczyć pole trójkąta BB1C1 ale na razie nie wiem czy dotąd dobrze
robie.
7 sty 18:58
a: pole trójkąta BB1C1 wyszło mi P= √3 16 ale wydaje mi, się że z czymś pochrzaniłem...
pewnie z tymi rzutami... Proszę o pomoc
7 sty 20:38
a: nikt nie pomoże?
7 sty 21:26
a: odświeżam
8 sty 14:48
Trivial: Zaraz spróbuję.
8 sty 15:15
Trivial: Zadanie praktycznie rozwiązane. Zjem obiad to napiszę.
8 sty 15:28
a: No właśnie zależy mi na sprawdzeniu, bo wydaje mi się że coś pokręciłem i jest źle, ale sam już
nie wiem..
8 sty 15:31
Trivial:

Czy to dobry rysunek?
8 sty 16:05
a: problem w tym, że sam nie wiem, mi wyszedł inny... bo B1 dałem naprzeciwko B, czyli na końcu
wysokości poprowadzonej od punktu B do boku AC, C1 podobnie...
8 sty 16:16
Trivial:
Chodzi mi o:
"...BB1 to wysokość ściany ABW..."
8 sty 16:19
a: Nie wiem czemu dałeś B1 tam gdzie dałeś... i C1 też... to jest ten rzut prostokątny?
8 sty 16:19
a: a no ok
8 sty 16:20
Trivial:

h
1 to wysokość podstawy ostrosłupa.
Czy dalej dasz sobie radę?
8 sty 16:29