równanie
Iwa: Rozwiąż równanie: -7,-7+1+5+9+....+x=1530
Mam pytanie odnosnie tego zadania boo jakiś dziwny wynik mi wychodzi moze ktos moglby mi
powiedziec gdzie robie błąd?
an=a1+(n-1)r
Sn=a1+an/2*n=2a1+(n-1)*r/2*n
1530=(-7)*2+(n-1)*2*n/2
1530=14+2n-2*n
1530=12+2n2
n2=759
n=27√30
24 sty 20:22
Bogdan:
Początek równania jest niejasny.
Poprawny zapis wzoru na sumę n wyrazów ciągu arytmetycznego:
Sn = (1/2) * n * (a1 + an)
Stosuj nawiasy i podaj jeszcze raz postać równania
24 sty 20:30
Iwa: dalej cos mi nie wychodzi
24 sty 21:07
Iwa: pomylilam sie w przepisywaniu zadania drugi wyraz ciagu to -3 a nie -7
24 sty 21:14
Bogdan:
a1 = -7, r = 4, an = -7 + (n - 1)*4 → x = -7 + (n - 1)*4 stąd wyznacz n
i wstaw do wzoru na Sn, pamiętając, że Sn = 1530 i że x € N+
24 sty 21:33