pochodna
@home: Na podstawie definicji znaleźć wzór na pochodną funkcji:
y= −2 + 5x2
7 sty 18:32
Trivial: Trzeba rozpisać limesami, coś tam przekształcić i wyjdzie.
8 sty 01:35
AS: Definicja pochodnej f(x)
| | f(x + h) − f(x) | |
f'(x) = lim |
| |
| | h | |
x→0
W dalszym zapisie pomijam x → 0 pod lim
f(x) = 5*x
2 − 2
| | 5*(x + h)2 − 2 − (5*x2 − 2) | |
f'(x) = lim |
| = |
| | h | |
| | 5*x2 + 10*x*h + 5*h2 − 2 − 5*x2 + 2 | |
lim |
| = |
| | h | |
| | h*(10*x + 5*h) | |
lim |
| = lim(10*x + 5*h) = 10*x + 5*0 = 10*x gdyż h → 0 |
| | h | |
8 sty 10:43
Trivial: Przy definicji to h powinno dążyć do zera, a nie x.
8 sty 11:49
AS: Oczywiście,że h → 0,w końcówce już poprawnie pisałem.Dziękuję za
sprostowanie.A chochlikowi sprawię potężne lanie.
8 sty 12:14