Jak przesunąć okrąg w układzie współrzędnych o wektor?
bbb: Jak przesunąć okrąg w układzie współrzędnych o wektor?
7 sty 18:10
bbb: dajmy na to, że chce przesunac okrag (x−a)2+(y−b)2=r2 o wektor u→ = [c, d]
7 sty 18:20
Marcin W: przesunąc srodek okręgu o wektor
7 sty 18:20
Marcin W: jak masz srodek
(a,b) okregu i przesuwasz o wektor [2,3] (dwie w prawo , 3 do góry)
to masz (a+2,b+3) nowy srodek
7 sty 18:22
Marcin W: czyli u ciebie byłoby
(x−(a+c))2+(y−(b+d))2=r2
7 sty 18:23
bbb: dziekuje
7 sty 18:24