ciągi
mirek: mam to samo zadanie
ozwiaz rownanie (2x+1)+(2x+4)+(2x+7)......(2x+28)=155 wiedząc ze skladniki po lewej stronie sa
kolejnymi wyrazami ciagu arytmetycznego
7 sty 18:06
ICSP: a1 = (2x +1) , r = 3. Wzór na sumę n początkowych wyrazow jest jeszcze potrzebny i x sie
wyliczy.
7 sty 18:08
mirek: an=1/2 + 1/(2n+1)` chyba taki
7 sty 18:11
ICSP: Zapomniałem jeszcze o wyliczeniu n ze wzoru na n−ty wyraz ciągu arytmetycznego
7 sty 18:12
mirek: Twierdzenie
TWIERDZENIE
Suma n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego wynosi:
Sn = a1 + a2 + a3 + \dots + an = \frac{a1 + an}{2} \cdot n
7 sty 18:12
mirek: ten drugi to to jest to?
7 sty 18:13
ICSP: an = a1 + (n−1)r
2x + 28 = 2x + 1 + 3(n − 1)
27 = 3n − 3
n = 10
7 sty 18:14
mirek: to jest cale rozwiazanie?
7 sty 18:15
mirek: dzieki bardzo
7 sty 18:16
ICSP:
| | 2x+1 + 2x + 28 | |
155 = |
| * 10 |
| | 2 | |
31 = 4x + 29
7 sty 18:19
mirek:
dobra zajażyłem jeszcze raz wielkie dzieki
7 sty 18:20