pochodna z arcsinsinx
student z polibudy: mam taki przykład na pochodne, niby rozwiązałem, ale dla pewności chciałbym,
żeby ktoś go rozwiązał to sprawdzę, że wynik wyszedł taki sam, czy może coś źle zrobiłem
f(x)=arcsinsinx
7 sty 17:57
student z pilibudy: nikt nie próbował podjąć się rozwiązania tego przykładu?
7 sty 21:38
Przemek: mysle, ze:
cosx√1−sin2(x)
7 sty 21:45
Godzio:
| 1 | | cosx | |
| * cosx = |
| |
| √1 − sin2x | | |cosx| | |
7 sty 21:46
Przemek: cosx/√1−sin2(x)
7 sty 21:46
Bogdan:
f(x) = arcsin(sinx)
| | 1 | | cosx | | cosx | |
f'(x) = |
| * cosx = |
| = |
| |
| | √1 − sin2x | | √cos2x | | |cosx| | |
| | π | | π | |
f'(x) = 1 dla x∊(− |
| + k*2π, |
| + k*2π) |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | 3π | |
f'(x) = −1 dla x∊( |
| + k*2π, |
| + k*2π) |
| | 2 | | 2 | |
7 sty 21:48
student z pilibudy: aha, wielkie dzięki, wynik mi wyszedł ten sam, tylko nie przekształcałem
1−sin2x w
cos2x, ale faktycznie zapomniałem o
jedynce trygonometrycznej,
ale jak się przkształci to wynik wyszedł taki sam będzie
8 sty 11:14