Pomocy proszę!
Ania: Pomocy proszę!
| | a1+a2=7 | |
Wyznacz ciąg arymetyczny (an), jeśli N{ |
| |
| | a1*a2=10 | |
7 sty 17:52
Marcin W: jesli co ?
7 sty 17:52
Ania: jeśli i tam jest klamra z równaniem ale nie wiem czemu jak rysowalam to napisalo mi N, tego tam
nie ma
7 sty 17:57
7 sty 18:01
Ania: nie umiem tego tu narysować
7 sty 18:01
ICSP: To jest układ równań?
7 sty 18:07
Ania: tak, na jego podstawie mam wyznaczyć ciąg arytmetyczny
7 sty 18:10
Marcin W: a1+a1+r=7
a1*(a1+r)=10
2a1+r=7⇒r=7−2a1
a12+a1r=10
a12+a1(7−2a1)=10 <−−−− wylicz stad a1
7 sty 18:12
Marcin W: −a12+7a1−10=0
a1=2 lub a1=5
stad mamy dwie odpowiedzi (a1=5 r=−3) lub (a1=2 r=3)
7 sty 18:14
Ania: dziękuję Ci bardzo
7 sty 18:18
ICSP: Wyznaczenie ciągu to chyba znaczy wyznaczenie jego wzoru

Czy wystarczy podać a
1 i resztę?
7 sty 18:20
Ania: no nie wiem jak wyliczyć a1 choć mam gotowe odp
7 sty 18:22
Ania: chyba chodzi o wzór ja już sama nie wiem
7 sty 18:23
7 sty 18:25
ICSP: a1 masz już wyliczone.
7 sty 18:25
Ewa: WYLICZONE ZA POMOCA DELTY
7 sty 18:26
Marcin W: Wszystko ma już wyliczone...
7 sty 18:28