Zadanie tekstowe z zastosowaniem równań i nierówności kwadratowych
Kasia: Pewien zakład stolarski produkuje stoły, które sprzedaje po 96 złotych za sztukę. Związek
między kosztem produkcji K(x), a liczbą x wytworzonych w ciągu dnia stołów wyraża wzór
K(x)=5x2+6x+160. Zakład może wyprodukować dziennie maksymalnie 12 stołów. Oblicz, ile
stołów dziennie powinien produkować ten zakład, aby jego produkcja była opłacalna.
Określ, dla jakiej liczby wyprodukowanych w ciągu dnia stołów, zysk zakładu będzie
największy i ile wyniesie.
24 sty 20:07
Kasia: pomocy
24 sty 20:17
Kasia: błagam naprowadzcie mnie
24 sty 20:45
Bogdan:
x - liczba stołów produkowanych w ciągu dnia, x€(1, 12)
Dochód ze sprzedaży = 96x
Koszt produkcji = 5x2+6x+160
Zysk = Dochód - Koszt produkcji > 0.
Funkcja otrzymana z tej różnicy f(x) = 96x - (5x2+6x+160) jest funkcją kwadratową.
Produkcja jest oplacalna, gdy f(x) > 0.
Zysk maksymalny będzie równy yw dla x = xw (są to współrzędne wierzchołka paraboli)
24 sty 20:51
Kasia: dzięki
24 sty 21:00
Kasia: Największy zysk dzienny osiągnie zakłas gdy wyprodukuje 9 stołów . Zysk dzienny wyniesie
wówczas 245zł.
24 sty 21:18
Kasia: nie wychodzi mi natomiast kiedy produkcja jest opłacalna
24 sty 21:24
Bogdan:
Powtarzam więc, produkcja jest opłacalna, gdy generuje zysk, a więc trzeba
rozwiązać nierówność f(x) > 0, pamiętając, że x € <1, 12>
24 sty 21:38
Bogdan:
Maksymalny zysk dobrze obliczyłaś, wynosi 245 zł dla 9 stołów
24 sty 21:40
Agi: licze miejsca zerowe i wychodzi mi x1= 16 x2=-2. W odp. z tyłu książki ma że opłacalna
jest produkcja od 3 do 12
24 sty 21:41
Bogdan:
-5x2 + 90x - 160 > 0 → -5(x2 - 18x + 32) > 0 → -5(x - 2)(x - 16) > 0
stąd x € (2, 16), zwracam uwagę, że przedział jest lewostronnie otwarty, a więc
najmniejsza wartość całkowita z tego przedziału jest równa 3, a skoro zakład może
produkować maksymalnie 12 stołów dziennie, to odp.: x € <3, 12>
24 sty 21:51
Eta: Mogę?
x
1=16 ale x
2=
+ 2 a Ty masz
- 2 pomyłka!
teraz f(x) >0 gdy x€( 2,6) bo ramiona paraboli do dołu tak?
uwzględniajac że dodatkowo x € < 1, 12>
odpowiedź jest x€ ( 2, 12> czyli dla x€ < 3, 12> i x€ N
bo w 2 przedział otwarty! czyli dopiero 3€ do przedziału
więc odp w księzce jest poprawna ! Wiesz już ?
24 sty 21:56
Eta: Sory!
x€ (2, 16) oczywiscie a nie (2, 6) nie dopisałam jedynki!
24 sty 21:58
Agi: ok dzięki już rozumiem
24 sty 22:04