problem z obliczeniem cięciwy
Alex: W kole o środku O i promieniu r=4 poprowadzono cięciwę AB. Oblicz pola figur, na jakie cięciwa
podzielila kolo, jeśli Δ AOB jest równe 4√2
7 sty 17:38
Alex: teraz mam za swoje, jak to bylo na lekcji to ja bylem na piwie hehehe
7 sty 18:04
Marcin W:

P
aob=4
√2
P
aob=0,5r
2*sinα
4
√2=0,5r
2*sinα ale r=4
4
√2=8*sinα
α=45
dalej to liczenie wycinka koła dasz radę
7 sty 18:08
Marcin W: a piwo dobra rzecz
7 sty 18:08
Marcin W: Pole jednej czesci to
7 sty 18:10
Marcin W: sorki zagalopawlem sie obliczylem nie to co trzeba
7 sty 18:16
Marcin W: ale nie ma obaw

wystarczy policzyc pole ΔABO i odjac od pola wycinka mniejszago i bedzie git
analogicznie do pola wycinka wiekszego trzeba dodac pole ΔABO zeby miec odpowiedzi.
7 sty 18:18
Alex: uuu la la to teraz daleś stary hehe
7 sty 18:21
Marcin W: Nie taki stary znowu...
7 sty 18:26
Marcin W: W sumie wszystko masz tego pola ABO nawet nie trzeba liczyc jest podane w tresci 4√2 zatem
koniec zadania.
7 sty 18:27