dwumian newtona
zenon: Wiedząc, że współczynnik liczbowy przy trzecim wyrazie w rozwinięciu dwumianu (
√3+
√7)
n
jest równy 28, wyznacz środkowy wyraz rozwinięcia.
| | | |
napisałem, że rozwinięcie trzeciego wyrazu to inaczej | =28 czyli |
| | |
i tu moje pytanie jak można wyznaczyć n?
7 sty 17:34
ICSP: n! = (n−2)! * (n−1) * n
7 sty 17:43
Marcin W: czyli masz po skróceniu zenonie:
(n−1)n=56
7 sty 17:44
ICSP: No tak później:
n2 − n − 56 = 0. Rozwiązanie równania kwadratowego to już chyba nie problem.
7 sty 17:47
zenon: potrzebowałem tego n! = (n−2)! * (n−1) * n, dalej już nie ma problemu, będę wiedzieć na
przyszłość, dzięki
7 sty 17:49