Logarytmy
a: Mógłby mnie ktoś tylko trochę naprowadzić do rozwiązania tego zadania?

Dane są: x=log
10 0,25 i y=log
2 15. Ile wynosi log
3 360
Bo kompletnie nie wiem jak zacząć... Najpierw sprowadzić do wspólnej podstawy 3?
7 sty 17:03
Marcin W: masz wyrazić za pomoca x i y log3360
7 sty 17:08
a: No to to wiem, ale nie wiem jak się do tego zabrać.
7 sty 17:17
Marcin W: moze tak nie wiem czy nie za długo:
| | log20,25 | | −2 | | −2 | |
x= |
| = |
| ⇒log25+1=−2/x⇒log25= |
| −1 |
| | log210 | | log25+1 | | x | |
| | 2 | |
y=log215=log23+log25 ⇒log23=y−log25⇒log23=y+ |
| +1 |
| | x | |
Dalej
| | log2(8*45) | | 3+log2(9*5) | | 3+log29+log25) | |
log3360= |
| = |
| = |
| |
| | log23 | | log23 | | log23 | |
7 sty 17:40
Marcin W:
teraz juz podstawic to co pogrubilem i już.. Moze jest krótszy sposób ale skoro już zabrnąłem
to dokończyłem. Pozdrawiam.,
7 sty 17:41
a: Dziękuję bardzo
7 sty 18:11
Marcin W: Prosze uprzejmie.
7 sty 18:13