zadanie z parametrem i rysowanie f. kwadratowej z wartością bezwzględną
Efka: 1. Dla jakiej wartości parametru m równanie kwadratowe (m-3)x2 + (m-2)x + 1 = 0 ma
wspólny pierwiastek z równaniem mx + 3 = 0 ?
może ktoś chociaż naprowadzi... bo coś mi świta ale nie wiem co do czego przyrównać...
2. Jak najlepiej zabrać się za rysowanie wykresu funkcji: f(x) = x2 - |4x - 4| ?
24 sty 19:57
Bogdan:
Jeśli równanie jest kwadratowe, to m ≠ 3.
Oblicz x z równania mx + 3 = 0 i wstaw wyznaczone x do równania kwadratowego,
następnie oblicz m pamiętając, że do odpowiedzi można przyjąć m ≠ 3.
24 sty 20:25
Eta:
wylicz x = -3/m gdzie m ≠0
wstaw do perwszego równania za x
otrzymasz po przwkształceniu i pomnożeniu przez m2 ( obydwu stron)
równanie -2m2 +15m - 27=0 a tu juz prosto
delta itd...
odp powinna Ci wyjść m=3 lub m= 4,5
2/ rozpatrz wykres przedziałami:
ponieważ pod modułem masz 4x -4
obliczmy miejsce zerowe pod modułem czyli x = 1
teraz dla x≥1 f(x) = x2 -(4x -4) = x2 -4x +4 = ( x-2)2
już widzisz że W( 2,0) i ramiona do góry
ale tę częśc paraboli rysujesz tylko dla x ≥1
2/część dla x< 1
to f(x) = x2 -( - 4x +4) = x2 +4x - 4 Δ=32
xW= -4/ 2= -2 yw= - 32/4 = -8
to W( -2, -8) ramiona do góry ale
ta część paraboli tylko dla x< 1
24 sty 20:36
Eta:
Oczywiście! m= 3 ---odrzucamy bo z założenia m≠3
więc odp tylko


m= 4,5 sory(przeoczyłam!
24 sty 20:38
temporary: Sorry za odkop, ale nurtuje mnie jedna rzecz. Mianowicie czemu m=3 jest wyrzucone z
rozwiązania? Dla m=3 oba równania mają wartość =−1 . Pierwsze równanie staje się oczywiście
równaniem liniowym, ale w treści zadania nie ma napisane, że musi być to równanie kwadratowe.
26 mar 18:36
MaVeR: Warunkiem istnienia funkcji kwadratowej jest
a ≠ 0 ⇒ Pod a podstawiamy to co mamy w funkcji
(m − 3) ≠ 0 ⇒ Przenosimy na druga stronę
m ≠ 3 I tak powstaje warunek.
1 cze 15:38