geometria
Agu: Bardzo proszę o pomoc, jedno z zadań maturalnych którego nie umiem rozgryźć,
Punkt E leży na ramieniu BC trapezu ABCD, w którym AB∥CD. Udowodnij, że |∡AED|=|∡BEA|+|∡CDE|.
Proszę o pomoc : /
7 sty 16:28
Marcin W: tresc jest na pewno ok ?
7 sty 16:45
Agu: ∡|BAE| ma być zamiast BEA, literki przestawiłam, przepraszam : X
7 sty 16:47
Marcin W: no wlasnie cos mi nie gralo
7 sty 16:48
Agu: Mi całe te zadanie nie gra, więc wiesz
7 sty 16:49
Marcin W: no tak ale jak jest zla tresc to wybacz ze Cos udowodnie poza tym ze tresc jest zla

7 sty 16:51
Agu: No tak

. Ale teraz gdy treść jest poprawiona, to pomożesz?
7 sty 16:52
Marcin W:

z rysunku mamy:
α
2+γ+α
1+β=180 czyli
*** α
1+α
2+γ+β=180
ale α
1+α
2+α=180⇒ α
1+α
2=180−α
podstawiajac to do ** mamy:
180−α+γ+β=180
α=γ+β
7 sty 16:55
Marcin W: tam gdzie wierzcholek kata α na rysunku powinien być punkt E.
7 sty 16:56
Agu: a po co ***?
7 sty 17:00
Marcin W: zeby pozniej napisac "podstawiajac do ***" chodzi o to zebys wiedziala gdzie to podstawiłem
równie dobrze moglem oznaczyć to jako równanie a) albo cokolwiek innego zby potem napisac
podstawiając do a) rozumiesz ? Chodzi o cos takiego np
x+5x2=2 oznaczam to sobie przez *
pozniej moge uzyc zapisu podstawiajac za x=8 do * czyli do tego równania ktore tak
oznaczylem...
7 sty 17:02
Agu: Ach, rozumiem

.
Zadanie w sumie wydaję się trudne, ale jak to rozpisałeś, to łatwe jest : O
Dziękuje Ci bardzo
7 sty 17:03
Marcin W: pozdrawiam
7 sty 17:06