matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
calk
sylwia:
y
2
lnx
∫
x
2
jak to rozwiazac?
7 sty 16:15
Marcin W:
dx czy dy ?
7 sty 16:17
sylwia:
dx
7 sty 16:24
Trivial:
y
2
lnx
lnx
∫
dx = y
2
∫
dx = ...
x
2
x
2
dx
u = lnx dv =
x
2
dx
1
du =
v = −
x
x
lnx
dx
lnx
1
lnx + 1
... = y
2
(−
+ ∫
) = y
2
(−
−
) + c = −y
2
*
+ c.
x
x
2
x
x
x
8 sty 13:02