Działania na wektorach
Konrad: Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania dotyczącego wektorów.
Kombinuje na wszelkie sposoby, ale ni jak, nie mogę zrobić zadania.
Treść zadania:
Dane są trzy wektory:
a=[1,1]
b=[−1,2]
c=[2,5]
Dobierz takie liczby m i n, aby z wektorów ma, nb, c można było zbudować trójkąt.
Odpowiedzi to: m=3 i n=(−1)
Proszę o rozpisanie co z czym się liczy, aby wyszły takie odpowiedzi. Najbardziej interesują
mnie obliczenia.
7 sty 15:59
Konrad: Nikt tego nie umie? Proszę, może jednak ktoś umie to rozwiązać.
7 sty 16:36
AS:
m*a + n*b = c
m*[1,1] + n*[−1,2] = [2,5]
[m − n , m + 2n] = [2,5]
Stąd układ równań: m − n = 2 i m + 2n = 5 ⇒ m = 3 , n = 1
7 sty 17:25