trójkąt
kamila: mam takie zadanie Który z trójkątów :ABC czy DEF ma wiekszy obwód?
a) A(−4,−2) B(−1,−6) C(−1,2) D(3,−3) E(7,0) F(4,4)
powiedzcie jak to zrobić a teszte sama zrobie?
7 sty 15:34
Marcin W: Z wektorów bym robił jeśli miałaś a miałaś ?
7 sty 15:48
kamila: nie ja mam własnie jakis wzór ale nie wiem czy to tak ma byc
a tan wzór to |AB|=√(x2−x1)2+(y2−y1)2
7 sty 15:52
Marcin W: to wzór na długość odcinka też można go użyć od biedy ale wektory miałaś byłoby łatwiej

?
jak nie wykorzystamy ten twój wzór.
7 sty 15:53
Marcin W: a sory obwód nie doczytalem uywaznie
7 sty 15:53
Marcin W: wiec jasne ze twoj wzór

podstawiaj do niego kolejne punkty
7 sty 15:54
kamila: no może pokażesz mi jak na wektorach zrobić
7 sty 15:54
Marcin W: nie spokojnie zagalopowałem się jakoś ubzdurałem sobie ze Pola trzeba porównac a jednak o
obwody chodzi wzór jest ok.
7 sty 15:55
kamila: to mam najpierw |AB| pozniej BC i AC
7 sty 15:55
kamila: i to dodać?
7 sty 15:55
Marcin W: |AB|=√9+16=5
|AC|=√9+16=5
|BC|=√64=8
zatem jego obwód wynosi 18 i tak samo dla DEF
7 sty 15:56
Marcin W: tak najpierw za x1=−4 a za y1=−2 potem za x2=−1 a za y2=−6 i bedziesz miala dl boku AB
7 sty 15:57
kamila: dzieki wielkie D:
7 sty 15:57