zad z pochodnych
Piotr209: mam wielki klopot od 2 dni nie moge rozwiazac pochodnej ktora bede mial na kolosie
| | 1 | |
U{e−x 2 arc sin (e −x 2 } { P { 1−e−2x 2 } + |
| ln (1−e2x 2 } |
| | 2 | |
7 sty 15:09
Piotr209: te 2 przy −x sa to kwadratu
7 sty 15:09
Marcin W: zapisz po ludzku...
7 sty 15:10
Piotr209: i an koncu brakuje minusa przed {2x2}
7 sty 15:11
Piotr209: nie wiem dlaczego nie chce zrobic sie ulamek
7 sty 15:12
Trivial:
Masz spację między nawiasami. U{} {}
|tu
7 sty 15:13
Godzio:
Z tego co odczytuje to chyba powinno być tak:
| e−x2arcsin(e−x2) | |
| |
| | 1 | | √1 − e−2x2 + |
| In(1 − e2x2 | | | 2 | |
| |
7 sty 15:22
Godzio:
| e−x2arcsin(e−x2) | |
| |
| | 1 | | √1 − e−2x2 + |
| In(1 − e−2x2) | | | 2 | |
| |
7 sty 15:23
Piotr209: U{e−x2 arc sin (e−x2{P{z−e−22
7 sty 15:24
Piotr209: | | 1 | |
tak tylko że od tego momentu + |
| jest to po za ułamkiem |
| | 2 | |
7 sty 15:25
Piotr209: :
7 sty 15:26
Godzio:
| e−x2arcsine−x2 | | 1 | |
| + |
| In(1 − e−2x2) |
| √1 − e−2x2 | | 2 | |
tak ?
7 sty 15:27
Piotr209: : o wlasnie tak
7 sty 15:28
Godzio:
No to dobra zabieramy się
napisz mi wzór na pochodną ilorazu i po kolei :
(e
−x2)' = −2xe
−x2
(arcsin(e
−x2))' = ... (podaj )
| | 1 | |
(√1 − e−2x2)' = |
| * (−e−2x2) * (−4x) = |
| | 2√1 − e−2x2 | |
| | 1 | |
( |
| In(1 − e−2x2))' = .... (podaj) |
| | 2 | |
7 sty 15:30
PiOTR209: NIE KUMAM
7 sty 15:32
Godzio: czego ? Nie wiesz jak się liczy pochodne ?
7 sty 15:34
Godzio:
(e−x2)' = e−x2 * (−x2)' = e−x2 * (−2x) = −2xe−x2
7 sty 15:35
Godzio: To wiadomo ?
7 sty 15:35
PiOTR209: arcsin (e−x2 = U{1}{P{1− e−x2 }
7 sty 15:38
PiOTR209: a o to Ci chodzilo
7 sty 15:38
Godzio:
prawie dobrze bo dałeś tylko część (pierwiastek to małe p)
| | 1 | | 1 | |
(arcsin(e−x2))'= |
| * (e−x2)'= |
| *(−2xe−x2) = |
| | √1−(e−x2)2 | | √1−e−2x2 | |
7 sty 15:40
Godzio:
Jak masz funkcję złożoną i chcesz z niej pochodną to jest to iloczyn funkcji zew i wew.
(f(y))' = f'(y) * y'
| | 1 | | 1 | | 2 | |
np. In(x2) = |
| * (x2)' = |
| * 2x = |
| |
| | x2 | | x2 | | x | |
7 sty 15:41
Godzio: iloczyn pochodnej fun. zew. i wew.
7 sty 15:42
Ola;): tak rozumiem
7 sty 15:42
Godzio: to w takim razie policz jeszcze tego In co jest w Twojej funkcji
7 sty 15:43
7 sty 15:47
Godzio:
no niestety nie
| 1 | |
| In(1 − e−2x2) 1 − e−2x2 = t |
| 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| Int)' = |
| * |
| * t' = |
| * |
| * (1 − e−2x2)' = ... |
| | 2 | | 2 | | t | | 2 | | 1 − e−2x2 | |
podaj odp.
7 sty 15:49
Ola;): a zcemu t
7 sty 15:50
PiOTR209: tzreba zamienic to e na ln
7 sty 15:51
pIOTR:
7 sty 15:54
Godzio:
podstawiłem żeby Ci pokazać jak to się oblicza, a "e" nie można od tak sobie zamienić na In
Podaj końcówkę tej pochodnej wyżej i liczymy całość
7 sty 15:55
Godzio:
No dobra, zajmę się teraz ułamkiem bo widzę że opornie to idzie
| | e−x2arcsin(e−x2) | |
( |
| )' = |
| | √1 − e−2x2 | |
Licznik:
(e
−x2arcsin(e
−x2))' *
√1 − e−2x2 − e
−x2arcsin(e
−x2)*(
√1−e−2x2)'
W pierwszym członie stosujemy wzór na pochodną iloczynu:
(fg)' = f'g + fg'
(e
−x2)' * arcsin(e
−x2) + e
−x2 * (arcsin(e
−x2))'
Mianownik: |1 − e
−2x2| = 1 − e
−2x2
Teraz podstaw po kolei te wszystkie pochodne które wyliczyliśmy wyżej i ładnie poskracaj, jak
nie dasz rady to Ci to rozpisze ale to już na kartce i zeskanuje bo sporo pisania by było,
napisz jak coś
7 sty 16:04