Zadania z treścią
Ev: Zrobiłam zadanie ale wynik mi się nie zgadza z odpowiedzią w ksiażce. Nie mam pojęcia jak
inaczej to zadanie rozwiązać i nie wiem czy mam źle rozwiązane czy po prostu zła
odpowiedz jest w ksiazce. Prosze o pomoc:
Zadanie 1) Świeże owoce zawierały 90% wody, a suszone 10% wody. Po ususzeniu owoce ważyły
2,5kg. Ile było świeżych owoców?
Ja to zadanie zrobilam tak:
10%-2,5kg
90%-x
x=22,5kg
A w książce wynik mam 22,25kg. Błąd książki czy moich obliczen?
Prosiłabym równiez o pomoc w rozwiazaniu zadania takiego:
Zadanie 2) Ciasto drożdżowe waży o 60% więcej od wziętej do jego upieczenia mąki. Placek
drożdżowy waży 0,8kg. Z ilu dekagramów mąki upieczono ten placek?
Z góry dziekuje za wytłumaczenie i szybka odpowiedz
24 sty 19:17
Bogdan:
1) Masz dobry wynik, ale sprawdźmy:
90%x - 100%(x - 2,5) = 10% * 2,5
90x - 100x + 250 = 25
10x = 225
x = 22,5 [kg]
2) m - mąka (ciasto to to samo, co placek?, tak przyjąłem)
160%m = 0,8 → 1,6m = 0,8 → m = 0,5 [kg]
24 sty 20:06
Eta:
Właśnie upiekłam pyszny "placek" ( ananasowy)
z (1 szkl. mąki

Szkoda że nie mogę Cie Bogdan poczęstować

wysyłam wirtualny!
24 sty 20:11
Bogdan:
Jestem łasuchem na na słodkości, więc żałuję, że nie mogę spróbować Twojego
placka, szkoda
24 sty 20:18
Ev: Bogdan dziekuje bardzo, co do drugiego zadania wynik jak najbardziej sie zgadza
25 sty 12:56