liczby zespolone
ANIA: rozwiaz równanie

w zbiorze liczb zespolonych

bardzo prosze o pomoc
z
2 + (1+4i)z −5 −i =0
7 sty 14:34
MathGym:
Δ = b
2 − 4ac = (1 + 4i)
2 − 4*1*(− 5 − i) = 16i
2 + 12i + 21 = −16 + 12i + 21 = 12i + 5
teraz
X
2 − y
2 = 5 oraz 2xy = 12
z powyzszego układu policz x = i y = i jedna z nich to jest pierwiastek z dely, a potem tylko
wzory
Za mało mam czasu żeby to policzyć do końca, ale już chyba wszystko jasne (jesteś studentką
więc myślę, że to już zrozumiałaś)
7 sty 15:02
ANIA: nie rozumiem skad bierze Ci sie taki ulkad rownan

x
2 − y
2 = 5
2xy = 12
7 sty 15:09
MathGym:
Każdą z liczb zespolonych można zapisać w postaci z = ai + b
a − część urojona, b − część rzeczywista
No dobra dokładniej
(x + yi)2 = X2 + 2xyi + y2i2 = (x2 − y2) + (2xy)i
pierwszy nawias to część rzeczywista, drugi to urojona
stąd się wziął układ równań
Teraz to chyba juz jasne
7 sty 15:29
ANIA: tak juz wiem skad to sie wzielo dzieki
teraz tylko rozwiazac uklad rownan
7 sty 15:51
AS:
z
2 + (1 + 4i)*z − 5 − i = 0
Δ = (1 + 4i)
2 − 4*1*(− 5 − i) = ... = 5 + 12i
| | −1 − 4i − √Δ | | −1 − 4i + √Δ | |
z1 = |
| z2 = |
| |
| | 2*1 | | 2*1 | |
| | m + a | | m − a | |
√a + bi = ±[√ |
| + isign(b)√ |
| ] gdzie m = √a2 + b2 |
| | 2 | | 2 | |
a sign(b) oznacza znak b
W naszym przypadku
√Δ = ±(3 + 2i)
Ja otrzymałem z1 = − 2 − 3i resztę policz sama
7 sty 16:37