przekroje stożka
magda: Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym o boku długości 4cm. Oblicz objętość i pole
powierzchni bocznej tego stożka.
7 sty 14:31
Marcin W: skoro rownoboczny to wysokosc trojkata rownobocznego to jednoczesnie wyskosc stozka promien
podstawy stozka jest równy 2 podstaw do elementarnych wzorów i policz objetosc.
Pole boczne ma wzór P=πrl gdzie l to tworząca stozka równa 4. Dasz radę wierze w Ciebie
7 sty 14:33
EwELiNka: l=4
h= u{4√3} {2}
7 sty 14:35
Marcin W: nom
7 sty 14:36
Marcin W:
7 sty 14:36
EwELiNka: pole podstwy=pi*r2
7 sty 14:36
EwELiNka: pole boczne=pi *r *l
7 sty 14:38
magda: pole boczne wyszło 8cm kwadratowych
7 sty 14:38
EwELiNka: a objetosc= 13 * pole podstawy * wysokosc
7 sty 14:38
magda: możesz rozwiązać
7 sty 14:41
magda: pomózcie zrobic
błagam
7 sty 14:45