funkcje
marcin: w tabelce obok podane są wartości pewnej funkcji liniowej f dla dwóch argumentów.Wynika z tegoo
że współczynnik kierunkowy f jest równy odp −1/2 i dlaczego?
x | −6 | 6
________

____ |_____
| |
y=f(x) | 7 | 1
7 sty 13:17
Marcin W: y=ax+b
a− wsp kierunkowy
podstaw za x=−6 y=7 otrzymasz
7=−6a+b
podstaw za x=6 y=1 otrzymasz
1=6a+b
Rozwiaz uklad równan
7=−6a+b|
1=6a+b | dodaje stronami(met przeciwnych współczynikow)
2b=8=>b=4 teraz podstawiam to do 1=6a+b
1=6a+4
6a=−3
a=−0,5
b=4
7 sty 13:24