geometria
Olka: Wyznaczyć równanie powierzchni powstałej z obrotu prostej x−23=y2=z6 wokół OX.
I w związku z powyższym zadaniem mam pytanie, czy wynik (x−2)29=y2+z24 jest
poprawny?
7 sty 13:11
AS: Bez gwarancji.
Równanie parametryczne prostej
x = 2 + 3*t , y = 2*t , z = 6*t
Wybrany punkt P(3 + 2*to,2*to,6*to) gdzie to jest dane, zakreśla na płaszczyźnie
x = 2 + 3*to okrąg o równaniu y
2 + z
2 = (2*to)
2 + (6*to)
2 = 40 to
2
| | x − 2 | |
Z x = 2 + 3*t mamy to = |
| |
| | 3 | |
Stąd równanie powierzchni
7 sty 16:09
Olka: Dobra, już wszystko wiem. Dzięki bardzo
7 sty 16:32
AS: Mała poprawka − oczywiście ten paskud chochlik musi zamieszać
Wybrany punkt P(2 + 3*to,...) i dalej już dobrze.
7 sty 19:58