wielomiany
czekolada: Dany jest wielomian W(x)=(x
2+8x+15)
2009 +(x
2+6+5)
2010
a) sprawdz czy wielomian W(x) jest podzielny przez wielomian P(x)=x+5
ktos pomoze
7 sty 13:02
czekolada: x
2+6x+5 −> itd.

poprawka
7 sty 13:02
Marcin W: jest podzielny jesli W(−5)=0
podstaw z x=−5 i sprawdz czy wyjdzie z niego zero.
7 sty 13:13
Marcin W: 02009+02010=0 zatem jest podzielny
7 sty 13:14
M4ciek: Zadanie z Kielbasy 2010 cz.1
7 sty 13:31
Marcin W: M4ciek i co w związku z tym?
7 sty 13:38
M4ciek: Nic tak tylko wspominam.A cos Ci nie pasuje?
7 sty 13:40
Marcin W: Też mam wiele wspomnień ale nie będę ich tu pisał

Wszystko mi pasuje.
7 sty 13:47
czekolada: a b) uzasadnij,że reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian x+2 jest rowna 4*3
2009 bo
tego tez nie rozumiem i nie wiem jak zrobic

/
i dziekuje za wczesniejsza pomoc Marcin
7 sty 22:15
Marcin W: W(−2)=R(x)
gdzie R(x)− reszta
podstaw do wielomianu W(x) za x=−2 i zobacz co wyjdzie

( a wyjdzie reszta właśnie)
7 sty 22:17
czekolada: hmmmmmmmmmm czyli zawsze jak bd pytanie o dzielenie to powinnam tak postawiac zmieniajac znak

a z czego to wynika
7 sty 22:19
czekolada: dziekuje jeszcze raz
7 sty 22:19
czekolada: wyszlo mi 32009 − 32010
7 sty 22:21
czekolada: 
7 sty 22:36
M4ciek: I teraz mamy:
32009 + 32010 = 32009(1+3) = 4*32009
Tam jest plus bo −ax gdzie x jest liczba parzysta daje +.
7 sty 23:00
czekolada: Ale czemu 32010 moglismy rozbic na 1+3 ? nie rozumiem tego.
8 sty 10:14
Marcin W: 32010=3*32009 więć
32009*1+31*32009= 32009*(1+3)
8 sty 10:20
czekolada: tak, tak racja. teraz rozumiem, dziekuje

gubię się zawsze jak widzę takie 2009

nie wiem
czemu zawsze myślę,że tutaj by się liczyło coś inaczej..
8 sty 10:45