Funkcje
Darek: nada jest funkcja f(x) x2-4x dla xe(-1,4>
-2x+8 dla xe<4,6>
a)narysuj wykres funkcji
b)podaj zbior wartosci f
c)podaj podziały, w ktorych funkcja f jest malejaca
d)narysuj wykres funkcji g(x)=f(x-2)
24 sty 19:13
Darek: POmocy!
24 sty 19:18
Darek: Czy ktoś jest w stanie mi pomoc

24 sty 21:00
Darek: Prrroooszę o pomoccc
24 sty 21:26
Darek: :((
24 sty 22:11
Eta:
Witam! Darku!
Pomogę Ci ! chcesz? krok po kroku! Ok?
24 sty 22:20
Eta:
Jesteś ?
24 sty 22:23
Darek: jestem Eta KOcham Cię

jasne ze chce krok po kroku
24 sty 22:24
Eta: Ok!

nie kochaj mnie , bo co mąż na to ?
24 sty 22:25
Darek: Aa to jak masz męza to wole nie wchodzić w droge
24 sty 22:26
Eta: Więc do dzieła!
Wykres musimy narysować czesciami w danych przedziałach
w 1/ przedziale dla x€( -1 , 4> będzie częsc paraboli,
bo widziszże funkcja kwadratowa tak?
Co trzeba znac by narysowac parabolę ? napisz mi! Ok?
24 sty 22:28
Eta: No dawaj
24 sty 22:30
Darek: wspolrzedne wierzcholka paraboli
24 sty 22:31
Eta: Ok! mało ! jeszcze miejsca zerowe !
Oblicz miejsca zerowe i podaj xw= b/2a potrafisz!
24 sty 22:32
Eta: oj xw= - b/2a ( minusa mi nie wystukało)
24 sty 22:33
Darek: czyli xw=-2
24 sty 22:34
Eta: Nie ! xW= 2
24 sty 22:34
Darek: a w drugim xW=-4?
24 sty 22:34
Darek: aha no tak bo z minuesem a w drugim w takim razie 4?
24 sty 22:35
Eta:
Teraz yw= f( xw) = f(2) oblicz!
24 sty 22:35
24 sty 22:36
Darek: czyli 4=2(2)=f(2)?
24 sty 22:37
Eta: Cały czas zajmujemy sie tylko pierwszą funkcją !
24 sty 22:37
Darek: aha ok i przepraszam
24 sty 22:37
Eta:
Nie ! f( 2) jeżeli f(x)= x2 - 4x
to f(2) = 22 - 4*2= 4 - 8 = - 4
czyli W( 2, -4)
24 sty 22:39
Darek: aha
24 sty 22:41
Eta:
Teraz jej miejsca zerowe:
czyli x2 - 4x =0 obliczysz?
wyłacz x przed nawias x( x -4) =0 widzisz jakie to
napisz x=...... i x = .... bez pomyłki!
24 sty 22:41
Darek: i teraz rysujemy?
24 sty 22:42
Darek: aha czyli delte obliczamy?

poczekasz chwilke zaraz napisze
24 sty 22:42
Eta:
Czyli wierzchołek jest pod osią ? tak?
jak skierowane są ramiona ? napisz?
24 sty 22:43
Darek: nie delte nie boo nie mamy na tyle czynników chyba
24 sty 22:44
Eta: Bez delty już widać !
x(X-4)=0 to x= 0 lub x-4=0 czyli x=4
24 sty 22:44
Darek: wiec x=4 albo x=-4?
a ramiona paraboli sa skierowane do góry
24 sty 22:45
Eta: Ramiona dobrze! ale miejsca to x=0 i x= 4
24 sty 22:45
Darek: (0,4) miejsce zerowe
24 sty 22:47
Eta:
Policz f( - 1) czyli na końcu przedziału !( bo tam zakończymy rysowanie wykresu
po lewej stronie! oblicz
24 sty 22:47
Eta: Miejsca nie tak tylko ( 1,0) i (4,0) W( 2 ,- 4)
ramiona w górę !
czekam na f( - 1)
24 sty 22:49
Darek: f(-1)=(-1)2-4(-1)=5
24 sty 22:50
24 sty 22:53
Darek: przepraszam ze zapytam pewnie pomyslisz ze jestem głupi ale skad sie wzielo (1,0) i (4,0)
wiem skad 0 i 4 ale skad ta 1?
24 sty 22:53
Eta:
To parabolę już mamy( tzn. część!)
teraz przechodzimy do rysowania drugiego wykresu
f( x) = - 2x +8 ( to będzie część prostej ( odcinek)
dla x€<4,6>
24 sty 22:55
Eta: DObrze pytasz ! i nie jesteś "głupi" pomyliłam cyferką

oczywiście (0,0)
24 sty 22:57
Darek: tak samo miejsce zerowe to 4
wiec f(4)=-2*4+8=0?
24 sty 22:57
Eta: świetnie! tak !
czyli obydwa wykresy połacza się w (4,0)
24 sty 22:59
Eta:
To jeszcze zostaje f(6) oblicz ! to bedzie ostatni koniec ttego odcinka!
24 sty 23:00
Darek: aha
24 sty 23:00
Eta:
Już zblizamy sie prawie do końca zad>
24 sty 23:01
Darek: f(6)=-2*6+8=-4?
24 sty 23:02
Eta: świetnie!
narysuj teraz ten odcinek!
zauważysz,że masz ctę poprzednia część paraboli i dodatkowo
po prawej stronie " podparta" odcinkiem ukośnym Tak?
obydwie częsci połączone


!
24 sty 23:04
Darek: Wielkie Dzięki

i z góry przepraszam ze tyle czasu Ci "ukradłem"
24 sty 23:06
Eta: Jesteś? czy się zmęczyłeś?
24 sty 23:07
Eta:
Ok! kocham Matmę ! dajemy dalej!
24 sty 23:07
Darek: jestem jestem
24 sty 23:09
Eta: Mogłabym Ci to natrzaskaćw 5 min. ! ,ale uważam ,że juz tego
typu wykresy potrafisz narysować !
i o to chodzi!
24 sty 23:09
Darek: czyli to nie koniec?
24 sty 23:09
Eta: Masz już narysowany ten wykres?
24 sty 23:10
Darek: niom potrafie

dzieki Tobie
24 sty 23:10
Eta: No jeszcze odp: na pytania w zadaniu
24 sty 23:10
Darek: aha

zapomnialem z wrazenia
24 sty 23:12
Darek: czyli zbiór wartości to (-4,5)?
24 sty 23:13
Eta:
a) już masz bo wykres!
b) zobacz jaką część osi OY zajmuje?
od jakiego Y naj niżej do jakiego najwyżej czyli
zb. wart: to y€< , > napisz
24 sty 23:13
Eta: Miałam pisać świetnie

!
Ale ( ) nie tak tylko <-4 , 5 >
24 sty 23:14
Darek: coś poknocilem ze swoja parabola

podasz mi jeszcze raz jakie punkty mam zaznaczyc i
polaczyc? gdybys mogla i nie masz mnie jeszcze dosc
24 sty 23:15
Eta:
teraz zobacz w jakich przedziałach maleje a w jakich rośnie
Patrz od lewej strony po x -sie
czyli napisz
maleje dla x€<...........
rośnie dla x€ < ........
24 sty 23:16
Eta: Nie mam Cię dość! sprawia mi to przyjemność,że moge Ci pomóc to zrozumiec
a nie tylko przep[isać!

W(2, -4) (0,0) (4,0) (- 1,5) ---- to dla paraboli
dla odcinka : ( 4,0) ( 6, -4)
24 sty 23:19
Darek: maleje (-1,4)
24 sty 23:20
Eta:
f(x) maleje dla x€< -1, 2> U < 4, 6>
f(x) rośnie dla x€ < 2, 4>
to odp do c)
24 sty 23:21
Darek: czyli malejąca (5,0) v (o-4) (4,-4)
rosnaca -4,4)? dobrze?
24 sty 23:23
Eta:
Nie! tak jak napisałam ! widzisz że dwa razy maleje!
a tylko raz rośnie!
Zobacz jak Ci nap[isałam i juz bedziesz wiedzieć!
idziesz po osi Ox a nie po oY
24 sty 23:23
24 sty 23:25
Darek: zrozumialem

teraz jeszcze d)
24 sty 23:27
Eta:
jeszcze tylkod) i koniec


!
w d) masz narysować wykres g(x) przesuwając każdy punkt wykresu f( x)
w prawo o dwie jednostki!
Czyli identyczny jak poprzedni! tylko przesunięty w prawo o w jednostki
( bo masz f( x- 2)
jakbys miał f(x+3) to w lewo o trzy jednostki
potrafisz chyba zaznaczyć wszystkie poprzednie punkty po przresunięciu?
Napisz czy wiesz o co mi chodzi?
24 sty 23:29
Eta: Pamietaj "kształt" się nie zmieni

!
Bo jak przesuwasz "krzesło" to dalej bedzie "krzesłem" a nie "samochodem"

24 sty 23:32
Darek: wiem wiem czyli wektor przesuniecia czy jakos tak a gdyby bylo (x-2)4 czyli np o dwie w
prawo i 4 w gore?
24 sty 23:33
Eta:
Tak! tylko tutaj nie przesuwamy do góry ani do dołu 2!
Bbo wektor przesuniecia [ 2,0]
24 sty 23:35
Darek: tak tak to juz wiem tylko chcialem zapytac na przyszlosc

dziekuje bardzo teraz to bez
problemu bede rozwiazywal te zadania

dziekuje
24 sty 23:36
Eta:
Teraz porzadnie to narysuj!
Napsz mi za to ! Matura Cię czeka ? tak?
Z jakiej szkoły i miasta? moge wiedzieć ?
24 sty 23:37
Eta: Wymordowałam Cię bardzo?

24 sty 23:37
Darek: Tak a no czeka mnie z miasta Nysa szkola liceum "carolinum" lubie matematyke ale nikt nie
potrafi mi wytlumaczyc co i jak tylko Ty potrafiłas

juz za rok maturaaa..... Dzieki
24 sty 23:39
Eta: Jak sam widzisz sporo pisania! i dlatego mało kto się oferował pomóc!
Powodzenia!
jak coś to pisz zawsze Ci pomogę

24 sty 23:40
Darek: Dziekii

ja zmykam juz spac zadowolony i spokojny ze juz rozumie i rozwiazelm zadanie

tzn Ty to zrobilas ale zrozumialem co i jak
24 sty 23:42
Eta: Cieszę,się ,że lubisz matematykę ! Z pewnością sobie poradzisz!
Wierze w Ciebie!
Rozwiazuj durzo zad> to bedą efekty

!
Powodzenia raz jeszcze! ( ja z Zamościa!)
24 sty 23:42
Eta: du
żo

oczywiście !
24 sty 23:45