Rozwiąż równania wielomianu....
GiGi:
a) (x2+5)(x2−5)=x2(x2−1)
b) (x2+2)2=x2(x2+4)
c) (x3−1)2=x4(x2+1)+1
d) (x2−4)2+x
7 sty 12:16
a: a) (x
2+5)(x
2−5)=x
2(x
2−1)
x
4−25=x
4−x
2
x
2−25=0
(x−5)(x+5)=0
x=5 v x=−5
b) (x
2+2)
2=x
2(x
2+4)
x
4 +4x
2+4=x
4+4x
2
4=0
x∊∅
Równanie sprzeczne
c) (x
3−1)
2=x
4(x
2+1)+1
x
6−2x
3+1=x
6+x
4+1
x
4+2x
3=0
x
3(x+2)=0
x=0 v x=−2
d) To nie jest równanie. Napisz je jeszcze raz, jeśli możesz.
Mam nadzieję, że się nie pomyliłem sam
7 sty 12:30
GiGi: D)(x
2−4)
2=(x
2+4)
2+x
A możesz mi powiedzieć jak to zrobiłeś....Dzięki wielkie
7 sty 12:33
a: Niech ktoś mnie sprawdzi lepiej
7 sty 12:34
GiGi: spoko
7 sty 12:37
a: Przykład a, po lewej stronie masz mnożenie które można zastąpić różnicą kwadratów
tak więc (x2−5)(x2+5)= x4−25
lewa strona x2(x2−1)=x4−x2
więc mamy: x4−25 = x4−x2
odejmujemy stronami
x4 − x4 + x2 − 25 =0
x2−25=0
x2−25=(x−5)(x+5)
(x−5)(x+5)=0
x=5 v x=−5
Dalej ?
7 sty 12:39
a: tam zamiast lewa strona powinno być prawa*
7 sty 12:40
GiGi: no coś zaczęłam rozumieć...ale skąd się wzięło x
4−25

7 sty 12:45
a: różnica kwadratów?
a2 − b2= (a−b)(a+b)
7 sty 12:46
GiGi: no tak...dzięki wielkie...
7 sty 12:48
a: a co do przykładu D
(x2−4)2=(x2+4)2+x
x4−8x2+16 = x4+8x+16+x
x4 i 16 się skracają
zostaje
16x2+x=0
x(16x+1)=0
x=0 v x=−116
7 sty 12:50
a: x4−8x2+16 = x4+8x2+16+x **
7 sty 12:50
GiGi: 
^^

zięki....naprawdę uratowałeś mi życie hehehe
7 sty 12:54
a: o tej porze to domyślam się jakaś klasówka czy co?
7 sty 13:00
GiGi: no tak
7 sty 13:20
GiGi: ale w poniedziałek więc mam jeszcze czas...hehehe
7 sty 13:21