funkcja logarytmiczna
already: wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)=log 13 x2−2x+10
7 sty 12:03
already: 1/3 to jest podstawa
7 sty 12:03
Noah: jedynie co to zapis dla logarytm bo dalej jest funkcja "linowa" wiec x2>0 x∊R\{0}
7 sty 12:09
already: w odp jest inaczej
7 sty 12:11
Marcin W: x
2−2x+10>0
x∊R
q=9
ZW

−
∞,−2>
7 sty 12:17
Marcin W: nie zgodze sie z Noah odp wg mnie to (−∞,−2>
7 sty 12:17
Noah: Stary to daj ze argukmentem log jest x2−2x+10 to sie oddziela nawasem...
7 sty 12:18
already: ale możecie napisać dlaczego taki jest zbiór wartości?
7 sty 12:20
Marcin W: fakt bez nawiasów można to różnie interpretować... Ale tu niestety piszacy zadania zapominaja o
tym a różnice widać choćby tu
7 sty 12:21
Marcin W: already napisz nam co logarytmujemy x
2 czy (x
2−2x+10)
7 sty 12:22
Noah: Twoja interpretacja Marcin jest dobra
7 sty 12:23
Marcin W: Zatem odpowiadam Already funkcja x2−2x+10 przyjmuje najmniejsza wartość równą 9 a potem
już tylko wartości większe od 9 zatem z definicji choćby bedziemy mieli:
y=log1/39=−2
.
.
.
y=log1/327=−3
.
.
.
y=log1/381=−4
Widac ze wartosci zmierzają do −∞
7 sty 12:27
already: x2−2x+10 to logarytmujemy , przepraszam za pomyłke , nawet dobrze przepisać nie umiem , Dzięki
7 sty 12:31