Ciąg
Karolinka: Hej! mam problem z jednym zadaniem odnosnie ciągu geometrycznego

mam nadzieje, ze mi
pomozecie

W ciągu geometrycznym drugi wyraz jest równy 2, a siodmy wyraz jest równy 1/16(to
ulamek

) POdaj wzór na ogólny wyraz ciągu.
24 sty 19:01
Karolinka : POmozecie mi?
24 sty 19:50
Eta:
jak zapiszesz a2 ?
a2= a1* q a jak a7 ? a7= a1*q6
bo an= a1 *qn-1 ( a jak a5 ? napisz mi
24 sty 19:52
Karolinka : a5=a1*q4
24 sty 19:58
Eta:
a
n = a
1 *q
n-1 -- to ogólny wyraz ciągu!
czyli co musimy znać? .... no pewnie

a
1 i q
czyli tak a
2 = 2 a
7= (1/16)
to a
1 *q= 2 a
1 *q
6= 1/16
zobacz teraz "fiku- miku"

a
1 *q *q
5 = 1/16 bo( q*q
5 = q
6 tak?
wstawiasz za a
1 *q= 2 czyli z "fiku - miku" co otrzymasz ?
2* q
5= 1/16 dzielimy przez 2
q
5 = 1/32 tak? wiesz napewno że (1/2)
5 = 1/32
czyli q= 1/2 to a
1 *(1/2)= 2 to a
1 = 4 tak
czyli już wszystko jasne

a
n = 4* (1/2)
n-1 9 nic nie można skracać




! tak zostaje!
możesz sprawdzić czy to dobre rozw. tak:
a
2= 4*(1/2)
2 -1= 4* (1/2) = 2 ok!
a
7 = 4*(1/2)
7-1 = 4*(1/2)
6 = 4* (1/64) = 1/16 czyli ok!
24 sty 20:03
Eta:
Bardzo ładnie to zapisałaś! i musisz te wzory zapamietac!
zapamiętaj też "fiku - miku"

bo to ułatwia wyliczenie "q"
24 sty 20:05
Karolinka : Jestess niesamowita dzięki
24 sty 20:08
Eta: 
"samowita"
24 sty 20:12