Mi$ka:
blagam pomozcie!..
w prostokacie polaczono srodki sasiednich bokow. powstaly w ten sposob romb ma obwod rowny 40 cm i pole rowne 96 cm2. oblicz dlugosc bokow prostokata.
12 mar 21:58
Gość:
Musisz sobie narysowac odpowiedni rysunek aby wszytsko dobrze widziec. Dobry Rysunek to podstawa.
a+a+a+a=40
4a=40 /4
a=10
a*h=96
h=9,6
zrob dobry rysunek i zaznacz na rysunku co wiesz i pomysl co mozesz z tego wyliczyc...
12 mar 22:15
Gość:
dzieki. juz rozumiem, zapomnialam o tym wzorze;p
16 mar 11:03
Mi$ka:
a jednak nie... bo tu chodzi o to zeby obliczyc przekatne rombu a tym samym boki prostokata... z tego Twojego wzoru mam tylko wysokosc, ktora w zasadzie nie jest mi do niczego potrzebna...i tu jest zonk ukryty..
pomozcie
16 mar 11:10