Udowodnij.
Marcin: Stosując zasadę indukcji matematycznej udowodnij, że dla każdej liczby naturalnej dodatniej n
prawdziwa jest równość: 12−22+32−42+...−(2n)2=−n(2n+1)
7 sty 10:47
Bizon: 1) Sprawdzasz równanie dla n=1
1
2−(2*1)
2=−1(2*1+1)
−3=−3
2) Zakładasz, że równanie jest spełnione dla dowolnego k≥1
1
2−2
2+3
2−4
2+...−(2k)
2=−k(2k+1)
3) Sprawdzasz/udowadniasz , czy/że równanie jest spełnione dla k+1
1
2−2
2+3
2−4
2+...−(2k)
2+[2(k+1)]
2=−(k+1)[2(k+1)+1]
L: −k(2k+1)+4(k+1)
2 P: −(k+1)(2k+3)
−2k
2−k+4k
2+8k+4 −2k
2−3k−2k−3
2k
2+7k+4 −2k
2−5k−3
L≠P
albo cosik naplątałem .... albo źle przepisałeś ... albo poprostu nie ma równości ...
7 sty 13:18
Bizon: ... nie ma takiej równości ... bo już dla n=2 nie jest ona spełniona
7 sty 13:24
Grześ: namieszałeś niestety. Źle zapisałeś równość dla k+1.
Tak poza tym to najlepiej jedną strone równania się przekształca, w tym wypadku lewą.
Ta równośc wygląda tak:
12−22+32−42+....−(2k)2+(2k+1)2−(2k+2)2=−(k+1)[2(k+1)+1]
Czyli:
12−22+32−42+....−(2k)2+(2k+1)2−(2k+2)2=−(k+1)(2k+3)
Teraz:
L= 12−22+32−42+....−(2k)2+(2k+1)2−(2k+2)2
−k(2k+1)+(2k+1)2−(2k+2)2
−2k2−k+4k2+4k+1−4k2−8k−4
−2k2−5k−3
−(2k2+5k+3)
−(k+1)(2k+3)
L=P
7 sty 13:28
Grześ: Dla k=2 jest spełnione. Oj Bizon, ale mieszasz. Najpierw upewnij się nim coś na 100%
stwierdzasz
7 sty 13:30
Bizon: ... i tak czarne równa się białe drogi Grzegorzu
7 sty 13:35
Grześ: Hihi, taaa. Nikt nam nie wmówi, że czarne jest czarne, a białe jest białe

7 sty 13:48