całka podwójna
zielony: Może ktoś obliczyć taka całkę ?
e x
∫ ∫ lnxdydx
1 0
7 sty 10:22
Marcin W: przez czesci rób
7 sty 11:48
AS:
e x e x e e
j = ∫lnxdx∫dy = ∫lnxy|dx = ∫(x − 0)lnxdx = ∫xlnxdx
1 0 1 0 1 1
dalej całka przez części,to już łatwe zrób samemu.
7 sty 12:15
zielony: wynik całkowania przez cześci
e
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| e2 lne − |
| e2 − ( |
| ln1 − |
| ) |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
1
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| e2 lne − |
| e2 − |
| ln1 + |
| |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
ln1=0
lne =1
Co jest źle bo nie zgadza mi się z odpowiedzią
7 sty 15:49
AS: może nie dokończyłeś
| | 2 | | 1 | | 1 | | e2 + 1 | |
... = |
| e2 − |
| e2 + |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
7 sty 16:44