ciągi
dario: wiemy ze a12=2010
trzeba obliczyć który wyraz ciągu jest równy dwunastemu wyrazowi. ciag to n3−39n2+504n−150=0
wiem ze mozna to zapisać jako (n−12)(n2−27n+180)+0 gdy znamy 12 wyraz. ale nie rozumiem skąd
to sie wzieło tak zapisane te 27 i 180 i te nawiasy prosze o wytłumaczenie
7 sty 10:06
Marcin W: Dario zapisz samą treść zadania tak jak jest w ksiazce zeszycie bo nie rozumiem tresci.
Wtedy Ci pomogę.
7 sty 10:08
MathGym: n3−39n2+504n−150=2010
n3 − 39n2 + 504n − 150 − 2010 = 0
Po rozłożeniu na czynniki
(n − 12)(n2 − 27n + 180) = 0 (tzn jak to wymnozysz to ci wyjdzie to co wyżej)
7 sty 10:13
Marcin W: no zakladajac ze chodzilo aby znalezc wyraz ciagu n3−39n2+504b−150 który mial byc równy 2010
to tak
7 sty 10:14
dario: no ale jak to rozłożono o to mi chodzi
7 sty 10:21