funkcja kwadratowa
Kasia: Jak dobrać miary prostokąta, jeśli jego pole ma być niemniejsze niż 5cm2 i niewiększe
niż 12cm2 oraz długości boków mają różnić się o 4cm. Podaj wszystkie możliwości,
wiedząc, że długości boków prostokąta wyrażają się liczbami całkowitymi.
24 sty 18:59
Kasia: pomóżcie
24 sty 19:06
Eta:
a , b --- dług. boków a>0 b>0 i a,b € C
a - b= 4 to a = 4 +b
P= a*b czyli P (b) = (4+b)*b czyli P(b)= b2 +4b
widać,że jest to funkcja kwadratowa ze zmienną "b"
w-k zad 5 < b2 +4b < 12
rozbijamy te nierówność podwójną na układ dwu nierówności
b2 +4b >5 i b2 +4b < 12
rozwiąz je i wybierz część wspólną obydwu nierówności
uwzględniając ,że a i b € C
jak obliczysz "b" to "a" też bo a - b= 4
24 sty 19:08
Kasia: ale ja nadal nie wiem jak to dokończyć
24 sty 19:13
Eta: Sorry!
źle wcisnęłam klwisz!
5
≤ b
2 +4b
≤ 12 popraw te nierówność tak!
24 sty 19:16
Kasia: ale jak to dalej zrobić?
24 sty 19:19
Eta:
nierówności nie umiesz rozwiązać ? nie wierzę?

1/ b
2 +4b -5 ≥ 0 i 2/ b
2 +4b - 12 ≤ 0
Δ= 36 Δ= 64
√Δ = 6
√Δ = 8
b
1 = ( -4 +6)/2= 1 b
1= ( -4 +8)/2 = 2
b
2=(-4 -6)/2= - 5 b
2 =( -4 -8)/2 = -6
b
2 odrzucamy bo ujemne!
więc b€ < 1,∞) i b€ ( 0, 2>
część wspólna to b€ <1,2> ib€ C to b= 1 lub b= 2
to a= 5 lub a= 6
czyli takim prostokatem jest prostokat o bokach
a = 5 b= 1 lub a= 6 b= 2
sprawdzamy! pole pierwszego to P= 5*1= 5 [j
2}
drugiego to P= 6*2= 12 [ j
2]
czyli nie wieksze niż 12 [j
2] i nie mniejsze niż 5 [j
2]
24 sty 19:26
Kasia: dzięki rozumiem wszystko oprócz tych znaków nierówności ponieważ nie wiem w tym przypadku
dlaczego akurat są w tą stronę 5 ≤ b2 +4b ≤ 12
24 sty 19:32
Eta:
bo jak coś jest niewiększe od 12 ... to znaczy ? zę mniejsze lub równe
czyli≤ 12
a jak cos jest nie mniejsze od 5 to znaczy ze większe lub równe 5
czyli≥ 5
przeczytaj to co zapisałam od środka !
czyli na prawo ≤ 12
a na lewo ≥ 5 rozumiesz już ?
24 sty 19:37
Eta:
to zapisz je oddzielnie tak:
b
2 +4b ≤12 i b
2 +4b ≥5 ( teraz może być ?
24 sty 19:38
Kasia: tak dzięki
24 sty 19:39
Kasia: zawsze mam z tym problemy
24 sty 19:39
Eta: Kasia! zawsze czytaj od środka na lewo i prawo!
24 sty 19:42