Proszę o szybką pomoc
patryk: Zbadaj przebieg funkcji;wyznacz ekstrema i punkt przegięcia
y=6x3 − 4x5 − cx + 5
(3 i 5 to są potęgi a za c mam wstawić dowolną liczbę)
proszę o pomoc bo mam to zrobić na jutro a ja nie wiem co,jak gdzie kiedy.Pozdrawiam
7 sty 09:31
patryk: pomoże ktos?
7 sty 14:43
jo: Podstaw za c pierwsze jakąś liczbę i zapisz wzór funkcji. Może od razu jeszcze dziedzinę.
7 sty 14:55
MathGym:
Za dużo liczenia i pisania, więc nie pomogę...
7 sty 15:03
jo: Co tak długo Ci to idzie...?
7 sty 15:23
patryk: kolego ,,jo'',mógłbyś mi to pomóc zrobic? wiem że chcesz mnie naprowadzic ale nigdy tego nie
robilem a ogólnie z matematyki też nie jestem zdolny. Jakbys mogl zaczac pisac i co i skad sie
bierze to byłbym Ci bardzo wdzięczny
7 sty 15:29
patryk: myślałem nad tą funkcją ale nie wiem jak mam się za to zabrac
7 sty 15:30
jo: Mogłabym pomóc ale nie jestem w stanie napisać Ci od razu całego rozwiązania.
Pierwsze to musisz cobie jakąś liczbę podstawić za 'c' więc zrób to i daj znać co podstawiłeś.
Dziedzinę to chyba też potrafisz wyznaczyć...?
7 sty 15:39
patryk: nie bardzo
7 sty 15:44
patryk: y=6x3 − 4x5 − 2x + 5 taki wzór jest poprawny?
7 sty 15:47
patryk: czy to ma byc cos takiego: 6x3−4x5−3x=5

?
7 sty 15:48
jo: Masz w poleceniu napisane że musisz wstawić dowolną liczbę za 'c' czyli np. 7.
Zatem y = 6x3−4x5−7x+5 a dziedziną jest zbiór liczb R.
7 sty 15:55
patryk: i dalej co?trzeba wyliczyc I pochodna?
7 sty 16:05
AS: Naucz się wreszcie poprawnie zapisywać równania
y = 6*x3 − 4*x5 − c*x + 5
Pierwsza pochodna
y' = −20*x4 + 18*x2 − c = 0
20*x4 − 18*x2 + c = 0
Dla przyjętego c rozwiąż równanie dwukwadratowe
i zbadaj otoczenie miejsc zerowych.
Druga pochodna
y" = −80*x3 + 36*x
Przyrównaj do zera i rozwiąż
7 sty 16:16