wielomian
PoooooMoooCyyyy!!!: dany jest wielomian W(x)=x4+ mx2+16. Do tego wykresu tego wielomianu nalezy punkt
P=(3,25).
a)wyznacz parametr m
b) dla wyznaczonego parametru m rozłóż wielomian na czynniki możliwe najnizszego stopnia.
24 sty 18:41
Bogdan:
I po co tyle krzyku, podstaw po prostu w miejsce x liczbę 3, otrzymany wynik jest
równy 25.
Potem wyznacz m
24 sty 18:44
Eta:
Witam!
Napisałam to samo. Wysłałao się aż dwa razy!( widziałam

... i ..... "zniknęło" .... coś nie tak z serwerem?
,bo nie wiem czemu , ni pojawił się mój zapis ?
24 sty 18:47
PoooooMoooCyyyy!!!: Wiesz jestem noga z matyy ii kompletnie nie wiem oo czym pisales alee i tak dziękuje

aa mozee masz czas zeby napisac cale te zadanie?
24 sty 18:48
Eta:
Wtedy będziesz dalej "noga"
24 sty 18:49
PoooooMoooCyyyy!!!: Wiem wiem alee jak bede miala zadanie rozwiazanie to moze je zrozumie aa tak to
kompletnie nie mam o tym zielonego pojecie
24 sty 18:52
PoooooMoooCyyyy!!!: Czy "m" wyszło wam -8
24 sty 18:53
Bogdan:

Witam Eto. To była krótka awaria.
Do Pomocy
- oblicz 3
4 + m * 3
2 +16 = 25, czy to aż takie trudne dla ucznia bądź, co bądź szkoly
średniej (chyba)
24 sty 18:53
Bogdan:
Wstaw teraz liczbę -8 w miejsce m i zapisz W(x), co zauważasz?
24 sty 18:55
PoooooMoooCyyyy!!!: ze lewa strona równa sie prawej 25=25
24 sty 18:59
Eta:
nie! do w(x) wstaw za m= - 8 a "x" pozostaw
24 sty 19:00
Bogdan:
Co zauważasz w zapisie wzoru wielomianu: W(x) = x4 - 8x +16.
Masz przecież rozłożyć ten wielomian na czynniki
24 sty 19:02
Bogdan:
Poprawka W(x) = x4 - 8x2 +16
24 sty 19:03
PoooooMoooCyyyy!!!: czyli będzie W(x)=x
4+(-8)x
2+16
24 sty 19:04
PoooooMoooCyyyy!!!: noo wlasnie nie wiem jak rozklada sie na czynniki

jejku az wstyd sie przyznac

ale
moja matematyczka kiedy prosze ja o pomoc too wcale nie oferuje takiej pomocy jak Wy za
co dziękuje
24 sty 19:05
Bogdan:
To jest to samo.
Skojarz x4 - 8x2 +16 ze wzorem skróconego mnożenia
24 sty 19:05
PoooooMoooCyyyy!!!: (x
2-4)
2
24 sty 19:09
Bogdan:
Dobrze, ale to jeszcze nie koniec.
Teraz rozłóż na czynniki wzorem skróconego mnożenia x2 - 4
24 sty 19:11
PoooooMoooCyyyy!!!:
x
2-4=0
x
2=4
x=2 lub x=-2
24 sty 19:16
Bogdan:
Jeśli np. x2 - 25 = (x - 5)(x + 5), x2 - 81 = (x - 9)(x + 9) to x2 - 4 = ..........
24 sty 19:19
PoooooMoooCyyyy!!! : (x-2)(x+2)
24 sty 19:22
Bogdan:
No nareszcie.
To zapisz teraz końcowy wynik, czyli W(x) = ...........
24 sty 19:25
PoooooMoooCyyyy!!! : czyli W(x)=(x-2)(x+2)
24 sty 19:26
24 sty 19:32
Bogdan:
Jest pewne ale w Twoim zapisie.
Przecież W(x) = (x2-4)2 = ........
Czekam na wynik
24 sty 19:37
Eta: Nie męcz Bogdan!
Tak ładnie Ci dziękuje właścicielka postu

w(x) = (x -2)
2 (x +2)
2 
szkoda mi się Jej zrobiło!
24 sty 19:41
PoooooMoooCyyyy!!! : czyli to jeszcze nie koniec

W(x)=(x
2-4)=(x-2)(x+2)
czyli x=2 lub x=-2
24 sty 19:43
PoooooMoooCyyyy!!! : Dziękuje Eta
24 sty 19:44
Bogdan:
Ja sam się zmęczyłem
24 sty 19:44
PoooooMoooCyyyy!!! : aa mam pytanie dlaczego to podnioslas do potegi
2
24 sty 19:45
Eta: Koniec taki jak Ci napisałam!

Odp; (x-2)
2 (x +2)
2
i mówimy że wielomian ma dwa pierwiastki podwójne
x = 2 --- podwójny ( bo do kwadratu)
i x = - 2 --- tez podwójny bo do kwadratu ok?

czyli razem ma cztery pierwiastki!
Więcej ich nie ma w zb R bo jest stopnia czwartego !
24 sty 19:46
PoooooMoooCyyyy!!! : już wiem

Jeszcze raz Wielkie Dziekii jestescie WIELCYY
24 sty 19:48
Eta: No bo miałaś ! sama to napisałaś!
( x
2 - 4)
2 = [ (x-2) (x+2)]
2= (x-2)
2 ( x +2)
2 kumasz już

?
24 sty 19:48
Bogdan:
Podsumujmy.
Kolejność zapisów powinna być następująca:
W(x) = x4 - 8x2 +16 = (x2 - 4)2 = [(x - 2)(x + 2)]2 = (x - 2)2(x + 2)2
i to już naprawdę koniec.
24 sty 19:55