matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiazac granice wyrazenie przez sin2x....
rdl:
√
x+5
−
√
5
lim
sin2x
x−>0 wychodzi nieoznaczonosc 0 / 0, pomnożyłem przez licznik ze zmienionym znakiem, potem otrzymałem w liczniku x , a w mianowniki sin2x*
√
x+5
−
√
5
. dalej nie wiem co robic
6 sty 23:28
Eta:
√
5
=
20
6 sty 23:37
Eta:
Zastosuj regułę de L
'
Hospitala
6 sty 23:40
Trivial:
√
x + 5
−
√
5
x
1
2x
g(x) =
=
=
*
sin2x
sin2x(
√
x+5
+
√
5
)
2(
√
x+5
+
√
5
)
sin2x
sin[f(x)]
gdy f(x)→0:
→1.
f(x)
Zatem:
1
√
5
lim
x→0
g(x) =
=
.
4
√
5
20
7 sty 02:18