6 sty 21:45
Mat: Wiem ze to strona z zadaniami z matematyki, ale moze znajdzie sie ktos do pomocy


bardzo
prosze
6 sty 21:48
Aga: no podaj może coś pomogę
6 sty 21:48
Aga: aktualnie też przerabiam dużo tematów z fizyki
6 sty 21:48
Mateusz: Podaj to zadanie moze ktos pomoze
6 sty 21:48
Mat: Interferencja: W wyniku zjawiska interferencji swiatla czerwonego o dlugosci fali 650 nm
powstaly prazki interferencyjne. Odleglosc pomiedzy sasiednimi prazkami wynosi 1mm. Wyznacz
jak i o ile zmieni sie odleglosc miedzy tymi prazkami gdy nie zmieniajac ustawienia szczelin i
ekranu zmienimy swiatlo na niebieskie o dlugosci fali 500 nm
6 sty 21:52
huncek:
6 sty 21:53
6 sty 21:54
Mat: λ= 650 nm tak mysle, ale to tyle co wiem
6 sty 21:55
Aga: no ja nie pomogę sory
6 sty 21:56
Mat: moze jest jaki inny wzor
6 sty 21:59
Mat: nikt nie wie jak to ruszyc?
6 sty 22:02
student: był jakiś na to wzór może sobie przypomne

zdawałem maturke z fizy
6 sty 22:14
Mat: pytanie do studenta: moglbys to podac mi ten wzor dzisiaj? bardzo mi na tym zalezy
6 sty 23:04
Crank: L jak pamietam to odległość pomiędzy prążkami
6 sty 23:56
Crank: d=nλlyn
7 sty 00:09
Crank: i taraz zrobisz tak z jednej podstawiasz długoś fali czerwonej dzialoną przez 0,001m a drugiej
strony niebieską dzieliną przez szukany y
7 sty 00:10
Crank: bo d się nie zmienia
7 sty 00:11
Crank: za n podajesz 1
7 sty 00:11
Crank: l nam się w tym wypadku redukuje
7 sty 00:12
Crank: pamietaj że nano to jest 10−9
7 sty 00:14
Crank: powinno być coś takiego 650*10−9*y=0,001*500*10−9
7 sty 00:16
7 sty 00:19
Crank: y=0,769*10−3 m
7 sty 00:20
Mat: dzieki
7 sty 01:01