stereometria
adam:

MAM PROOBLEM

!
Mam dwa zadania i nie wiem co o tym myslec bo:
w obu zadaniach jest mowa o kacie miedzy przekatna graniastoslupa a sciana boczna i w obu
zadaniach sa inne katy w jednym alfa w drugim beta
KTORE JEST DOBRZE
6 sty 21:28
Bogdan:
α
6 sty 21:46
adam: bogdan na pewno moge ci napisac tresc tego zadania z β i zobaczysz
to zadanie jest ze zbioru KIEŁBASY
6 sty 21:49
Bogdan:
Dawaj
6 sty 21:51
adam: 2 min
6 sty 21:52
huncek: dawaj

haha
6 sty 21:52
adam:
podstawa graniastosłupa prostego jest romb o kacie ostrym alfa.
krotsza przekatna gran. ma dlugosc d i tworzy ze sciana boczna kat beta. oblicza V
6 sty 21:53
adam: i w odpowiedziach jest taki kat jaki ja mam na rys zaznaczony jako β
6 sty 21:54
adam: i co o tym myslisz
6 sty 21:57
adam: Bogdan co z tymi katami bo mi tez wydaje sie ze to alfa
6 sty 22:03
Bogdan:
b =
√c2 − a2 =
√d2cos2β − d2sin2β = d
√cos2β = sin2β = d
√cos2β
Pole podstawy P
P = a
2sinα = d
2sinαsinβ
6 sty 22:24
adam: dzieki
]
7 sty 13:42