kąt dwuścienny
Marta: Objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest równa 72√3 cm3, a jego wysokość wynosi 2cm.
Oblicz miarę kąta nachylenia ściany bocznej tego ostrosłupa do jego podstawy.
6 sty 21:20
Marta: proszę o pomoc
6 sty 21:25
huncek: podstaw do wzorow wylicz, bok, potem z trygonometrii lec dalej
6 sty 21:26
Marta: o.o
6 sty 21:27
Bogdan:
| 1 | | 1 | |
| * |
| a2√3 * 2 = 72√3 ⇒ a2 = 432, a = √432 |
| 3 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
r = |
| a√3 = |
| *√432 * 3 = |
| * 36 = 6 |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
6 sty 21:32