pomoc pilne musi byc rozwiazanie;/
tomaszz: zbiorem rozwiazan nierownosci x2 + 2x − 1 < 0
a. zbior pusty
b.R\{1}
c. R
d. R\{−1}
6 sty 20:53
6 sty 21:03
tomaszz: eh w tym rzecz ze ja nie potrafie tego zrobic dlatego tu napsialem
6 sty 21:04
MathGym: Δ=b2 − 4ac
Δ=4−4*1*(−1)=8
Δ>0 zatem dwa pierwiastki
x1=(−b−√Δ)/2a=−1−√2
x2=(−b+√Δ)/2a=−1+√2
Zatem żadne z twoich rozwiązań nie pasuje
Jedank wydaje mi się, że zrobiłeś błąd przy przepisywaniu nierówności
Powinna ona wyglądać tak x2 + 2x +1 < 0
Wtedy rozwiązanie to odpowiedź d
6 sty 21:09
MathGym: <0 więc poprawna a nie d na 100% (głupio się w tym pisze więc dlatego ten błąd odp reszta
dobrze)
6 sty 21:12
MathGym: a rozwiązanie
x2 + 2x +1 < 0
ze wzoru skróconego mnozenia
(x + 1)2 < 0
odczytujemy pierwiastek podwójny
x = −1
Ponieważ parabola skierowana ramionami do góry, a wartości mają być <0 zatem rozwiazanie to
zbiór pusty
6 sty 21:15