Całki nieoznaczon
mitrix: Całki nieoznaczone:
6 sty 20:31
mitrix: pomoże ktoś ?
6 sty 20:43
student: może ja ale trudne te przykłady
6 sty 20:47
student: w b) w liczniku z jedynki zrób
(sinx+cosx)
2−2sinxcosx potem rozbij całke na dwie części
bedzie
| | −2sinxcosx | |
∫1−∫ |
| i w tej drugiej sie poskraca |
| | (sinx+cosx)2 | |
6 sty 20:51
student: c)
za
√x+1 podstaw t
policz pochodną i wstaw − część sie skróci i potem dasz sobie rade
6 sty 20:56
student: | | x−1 | | 1 | | √2x−3 | |
d) =∫ |
| +∫ |
| +∫ |
| i dalej pomysle ....... |
| | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
6 sty 21:04
student: z tego ostatniego mozna zrobić
2x−3=t
dx=dt/2
| | √t | |
i bedzie tam ∫ |
| dalej sobie poradzisz |
| | t+1 | |
6 sty 21:07