zadanko z funkcji
Łukasz: Na płaszczyźnie w prostokątnym układzie współrzędnych zilustruj zbiór wszystkich punktów,
których współrzędne spełniają nierówność : |x + y| ≥ 2
6 sty 19:47
huncek: x+y≥2 v x+y≤−2
6 sty 19:49
Łukasz: to wiem ale jak miałyby wyglądać wykresy?
6 sty 20:04
jolakubus:

Trochę nieudolne rysunki ale chodzi o zacieniowanie obszaru wraz z prostymi.
6 sty 20:20
Łukasz1: ale te niebieskie i czerwone linie chyba nie powinny przekraczać osi X i Y chyba ?
i ta prosta niebieska przechodzi przez 2 a czerwona przez −2 tak?
6 sty 20:46
jolakubus: Wszystko jest dobrze, punkty są takie jak napisałeś.
6 sty 21:48
Łukasz11: No to spoko

I dzięki wielkie . Mógłbyś jeszcze rzucić okiem na to zadanie : Z powierzchni
ziemi widać maszt pod kątem 30 stopni, a po przemieszczeniu się o 100 m w jego kierunku widać
go pod kątem 45 stopni. Oblicz wysokość masztu. Byłbym bardzo wdzięczny za rozwiązanie z
rysunkiem.
6 sty 22:55
jolakubus:

Nie wiem czy jeszcze potrzebne ale zrobię bo lubię.
Jest to połowa trójkąta równobocznego (bo mamy kąt 30
0)
| ⎧ | y = x − 100 | |
| ⎩ | x = 2y√32 = y√3 |
|
y
√3 − 100 = y
yP{3} − y = 100
y(
√3 − 1) = 100 I : (
√3 − 1)
y =
100√3−1
w tym miejscu należy usunąć niewymierność z mianownika i otrzymasz wynik:
y = 25 (
√3 + 1)
10 sty 16:56