Pochodna,
Natasha : Mam problem z obliczeniem pochodnej funkcji f(x)=x*e
U−{1}{x}
| | 1 | |
ja to obliczyłam tak y'=eU−{1}{x} −x* |
| * eU−{1}{x} |
| | x | |
Niesty coś nie tak z tym pisaniem wzorów wszędzie gdzie jest e
u−{1}{x} to jest do potęgi
6 sty 19:25
Bogdan:
f(x) = x*e1/x czy tak?
6 sty 19:26
Grześ: tam jeszcze wg mnie jest minus w potędze

6 sty 19:27
Natasha : taak jest minus w potędze

przez niego chyba tej potegi nie moglam zapisać
6 sty 19:29
Grześ: bo w źlej kolejności znaki postawiłaś. Najpierw minus, a potem ułamek
6 sty 19:31
Natasha : wybaczcie ale próbowałam wiele razy nie byłam w stanie

i kolejny wogóle mam problem
6 sty 19:31
Bogdan:
Czyli tak: f(x) = x*e−1/x ?
Przy okazji, mówimy minus w wykładniku, a nie w potędze.
6 sty 19:32
Natasha : dokładnie tak
6 sty 19:32
Grześ: ah, kurcze wybacz mi Bogdan. Widziałem kiedys kłótnie właśnie o to.
To było nieświadome. Oczywiście terminologię się zna, ale zapomina się
6 sty 19:36
Natasha : 
Macie racje bardzo ważne są tego typu określenia

ale ja badam zmienność funkcji i chyba
mi źle te pochodne wychodzą a później przez to już wszystko idzie źle:((
6 sty 19:37
Bogdan:
f(x) = x*e
−1/x
| | 1 | | 1 | |
f'(x) = e−1/x + x*e−1/x* |
| = e−1/x(1 + |
| ) |
| | x2 | | x | |
| | 1 | | −1 | |
Jeśli y = |
| to y' = |
| |
| | x | | x2 | |
6 sty 19:39
jo: Ma być bez x, czyli e−1x(1+1x)
6 sty 19:42
Natasha : no tak... racja... pochodna wewnętrznej a nie przepisać bez zmiany wewnętrzną... powiem po
prostu że mi się to wszystko miesza, bo problem tkwi w tym że ucze się tego "na szybko" i robi
sie chaos...
6 sty 19:43
Bogdan:

Drugie zadanie;
| | 2ex | |
f(x) = |
| dla x ≠ 0 |
| | x + 1 | |
| | 2ex(x + 1) − 1*2ex | | 2ex(x+1−1) | | 2xex | |
f'(x) = |
| = |
| = |
| |
| | (x + 1)2 | | (x + 1)2 | | (x + 1)2 | |
Rysunek przedstawia znak I pochodnej, można odczytać przedziały monotoniczności
i wartość x, w którym funkcja posiada ekstremum.
Dla każdej wartości x: e
x > 0
6 sty 19:50