ewa: punkt A (-1,1) B(3,-2) C(-2,5) są wierzchołkami trójkąta . napisz równanie prostej
zawierającej wysokość trójkąta poprowadzoną z punktu C
24 sty 17:55
Eta: Napisz równanie prostej AB
wylicz współczynnik kierunkowy "a" tej prostej!
Równanie tej wysokości
y- yC = (-1/a)(x- xC)
24 sty 18:01
Basia:
prosta CD, w której zawiera się wysokość jest prostopadła do prostej AB
czyli najpierw musisz napisać równanie prostej AB
potem równanie prostej prostopadłej do AB i przechodzącej przez C
24 sty 18:02
dorota: nic nie rozumiem
24 sty 18:47
Eta:
Czego nie rozumiesz? czy nie umiesz?
potrzebny nam wspłczynnik kierunkowy prostej AB
liczymy go tak
y
A - y
B
a= --------------- bo x
A ≠x
B zapamietaj ten wzór

!
x
A - x
B
1 -(-2)
a= --------------- = - 3/4 to kierunkowy pr. prostop. = 4/3
-1 - 3
wysokość h
C ma równanie: y- 5= (4/3)*( x +2)
ze wzoru jaki Ci wcześniej napisałam!( też go zapamietaj)
łatwo sie z niego pisze równanie tej prostej
więc h
C : y = 4/3)*x +8/3 +5 czyli y= (4/3)*x + 7 i 2/3
24 sty 18:57