równanie
Ja: Czesc

mam problem z rozwiązaniem tego równania
2Q
2−10Q−72/Q=0
Bardzo proszę o pomoc
6 sty 18:59
Mateusz: 2Q3−10Q2−72=0 dalej juz mysle ze poradzisz sobie
6 sty 19:01
Ja: właśnie do tego momentu doszłam, a później luka w głowie

poza tym że jeszcze przez 2 to
podzieliłam
6 sty 19:03
MateuszD: Pamiętaj o wyznaczeniu dziedziny:
Q≠0
X∊R\{0}
6 sty 19:08
Ja: hmmm... ale i tak nie wiem co dalej
6 sty 19:14
Bogdan:
Szukasz wśród dzielników wyrazu wolnego równania: Q3 − 5Q2 − 36 = 0 liczby q
takiej, która spełnia zależność W(q) = 0.
Dzielniki 36: 1, −1, 2, −2, ......
6 sty 19:17
ceaser I: Szukasz wśród dzielników wyrazu wolnego równania: Q3 − 5Q2 − 36 = 0 liczby q takiej, która
spełnia zależność W(q) = 0. Dzielniki 36: 1, −1, 2, −2, ......
dzielnikiem jest 9
6 sty 19:20
Grześ: co chwilowym liczeniu obliczyłem, że ten wielomian ma jeden piewiastek 6
Czyli ten wielomian jest podzielny przez (x−6)
Spróbujcie sobie dalej poradzić
6 sty 19:20
ceaser I: (x−9)(x2+4)
6 sty 19:22
6 sty 19:22
Bogdan:
W(9) = 93 − 5*92 − 36 = 288 ≠ 0, liczba 9 nie jest właściwą liczbą.
6 sty 19:23
Grześ: 9 nie jest pierwiastkiem

Jednym z pierwiastków jest 6, więc naeży podzielic przez dwumian (x−6).
6 sty 19:24
Bogdan:
Tak, W(6) = 0
6 sty 19:25
ceaser I: sorry
6 sty 19:25
Ja: dokładnie 6 i wyjdzie (Q
2+Q+6)(Q−6)
6 sty 19:31
Grześ: No właśnie. I teraz małe pytanko do Ciebie. Czy istnieją jakieś inne pierwiastki tegoż
równania
6 sty 19:33
Bogdan:
Sprawdź znak Δ w trójmianie: Q2 + Q + 6
6 sty 19:35
ceaser I: wiem gdzie błąd zrobiłem w, w tabelce Hornera zapomniałem że tam nie mam Q, czyli zera
i dlatego mi tak wyszło źle
6 sty 19:37
Ja: moim zdaniem nie ma
6 sty 20:40
Bogdan:
Nie ma w zbiorze liczb rzeczywistych
6 sty 20:45
Grześ: Tak jest. To było pytanie tzw. kontrolne. Czyli zrozumiana jest forma rozwiązania
6 sty 21:07
Ja: oczywiscie ze tak

dziekuje bardzo za podpowiedzi

6 sty 21:30