Błąd w Kiełbasie?
TOmek: Rozpoczynam g. analityczną i nie może mi wyjść jeden wynik.
1. Zbadaj czy punkty A=(−4,−6), B=(−1,−2), C=(5,6) są współliniowe.
Na moje nie są... A w odp. jest ,ze są..
6 sty 18:20
Godzio:
Wyznaczyłeś prostą przechodzącą np. przez A i C i podstawiłeś współrzędne B ?
6 sty 18:21
TOmek: wyznazyłem prostą przechodzącą przez AB i podstawiłem C...
Mógłbyś sprawdzić szybko na własnej kartce czy są współliniowe?
6 sty 18:26
Godzio:
AB :
−2 = −a + b
−6 = −4a + b −
−−−−−−−−−−−−−−−−−
4 = 3a
podstawiam C:
6 = 5 −− sprzeczność, czyli nie są współliniowe
6 sty 18:33
TOmek: dziekuje Ci pięknie, czyli tak jak myślałem. Błąd w Kiełbasie. Chciałem tylko by ktoś
kompetentny to sprawdził.
Danke i Pozdrawiam
6 sty 18:34
Eta:
są
6 sty 18:35
Godzio:
Czekaj czekaj

, teraz zrobiłem tak:
AC:
6 = 5a + b
−6 = −4a + b −
−−−−−−−−−−−−−
12 = 9a
| | 12 | | 4 | | 20 | | 2 | |
a = |
| = |
| ⇒ 6 − |
| = − |
| |
| | 9 | | 3 | | 3 | | 3 | |
−2 = −2
6 sty 18:36
Godzio:
| | 4 | |
a = |
| ... popełniłem błąd |
| | 3 | |
6 sty 18:37
Eta:
6 sty 18:38
TOmek: Ja robiłem tak jak Godzio i mi nie wyszły wspoł.... Przecież nie powinno mieć to znaczenie czy
pierw liczę prostą AB czy np: AC... Potrafi ktoś to wytłumaczyć
6 sty 18:38
TOmek: aha, ok musze to przesledzić
6 sty 18:38
6 sty 18:38
Bogdan:
Wystarczy obliczyć wartości dwóch dowolnych współczynników kierunkowych z trzech:
a
AB, a
AC, a
BC.
Jeśli wybrane dwa współczynniki są równe, to punkty są współliniowe.
| | 4 | | 12 | | 4 | |
Np.: aAB = |
| , aAC = |
| = |
| , a więc .... |
| | 3 | | 9 | | 3 | |
6 sty 18:38
TOmek: aż taki sprytny jak Ty Bogdan nie jestem xD
6 sty 18:41
TOmek: dobra metoda bo są przeciez równoległe więc a1=a2=a3
6 sty 18:41
Eta:
Można tak:
współczynniki kierunkowe prostych AC i AB i BC są :
i
wniosek : A,B,C są współliniowe
6 sty 18:44
TOmek: Looknijcie gdzie ja mam tu błąd ... Jestem po przerwie więc pewnie mega głupi błąd..
−6=−4a+b
2=−a+b *(−4)
−6=−4a+b
−8=4a−4b
−−−−−−−−−−−−
−14=−3b
teraz "a" podstawiam do 2=−a+b
podkładam punkt C=(5,6)
a ma wyjść 6
:(
6 sty 18:47
TOmek: mistrzowie?
6 sty 18:54
Eta:
−6= −4a +b
−2 = −a+b
6 sty 18:56
TOmek: aha, ok pasuje gitarrrra dziekuje pieknie
6 sty 19:00